Reklama

Wyszukaj przepis

Ciasto " KOKOSEK "

Macie ochotę na przepis do ciasta bardzo prostego w wykonaniu ? jeśli tak za chwilę biorę się za napisanie wszystkiego ze szczegółami oraz zdjęcia kolejnością co jak wykonać, pomyślicie wielkie co ciasto każdy potrafi upiec no tak zgodzę się z tym jednak ciasto które wam przedstawię wymyśliłam w chwili ponieważ mam sporo wiórek kokosowych tak więc zamieszałam składniki i oto wyszło ono fajne ciasto KOKOSEK jeśli was zainspiruje to  nic innego nie pozostaje jak go upiec i zajadać

składniki:

  • 100 g margaryny tortowa,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 3 jajka rozmiar M,
  • 3/4 szklanki mleka 3,2 %,
  • 200 g wiórek kokosowych,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • u mnie szklanka ma poj. 250 ml

dodatkowo:

  • 4 łyżki z górką powideł śliwkowych

lukier:

  • 5 łyżek z górką cukru pudru,
  • 2 łyżki gorącej wody

wykonanie:

Do miski wkroić margarynę o temperaturze pokojowej i wsypać cukier, zaczynając miksowanie dodawać po jednym całym jajku i miksować do uzyskania jednolitej masy, miksujemy do czasu aż wszystkie dodane składniki połączą się ze sobą. Po zmiksowaniu margaryny z cukrem i jajkami wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i także zmiksować do połączenia się ze sobą wszystkich składników


Gdy już mamy zmiksowaną mąkę z masą jajeczną wtedy wsypać całe opakowanie wiórek kokosowych i wlać mleko i także zmiksować całość na jednolitą masę, masa nie powinna być ani za gęsta ani za rzadka lecz taka mniej więcej jak śmietana 12 %. Przygotowaną masę na ciasto przełożyć do małej dowolnej formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec 50 minut w zależności od piekarnika ponieważ nie wszystkie są jednakowe do ładnego zarumienienia się ciasta i tak zwanego suchego patyczka


Upieczone już ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, po ostygnięciu wyjąć z blaszki i jeśli ktoś z Państwa będzie miał ochotę wtedy ciasto przekroić na dwa placki dolny placek posmarować powidłami śliwkowymi lub dowolnym gęstym dżemem, przełożyć na talerz a w międzyczasie przygotować lukier czyli do cukru pudru wlać gorącą gotowaną wodę dokładnie wymieszać i polać wierzch ciasta można także polać polewą kakaową jeśli ktoś nie jest zwolennikiem lukru. Po tym jak już położymy lukier można dowolnie udekorować


Przygotowane ciasto bo bardzo szybkim zastygnięciu lukru idealnie nadaje się do kawy czy nawet herbaty, może się sprawdzić na spotkaniu z przyjaciółmi jak również z rodziną. Ciasto nie jest suche lecz lekko wilgotne, jeżeli ktoś z Państwa chciałby większe mieć to ciasto wystarczy podwoić a nawet potroić ilość składników z tym że oczywiście czas pieczenia się wydłuży i jeżeli będzie z wierzchu za mocno się przypiekać a w środku nie do końca się upiecze wystarczy w czasie pieczenia położyć na wierzch folię aluminiową ( ale to mowa o tym kiedy będziemy zwiększać ilość składników )



Jakby to powiedział mój dziadek przy pękniętym cieście " Taki ci się chleb wydarzył że pod skórą kociak łaził "😂😁😂😁🙀🙀

Komentarze

Popularne posty