Reklama

Wyszukaj przepis

Ciasto drożdżowe " PAWIE OCZKA "

Są może na moim blogu osoby które uwielbiają ciasta drożdżowe ? Jeżeli tak to mam dla Państwa moją osobistą kombinację na przepyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem kremu KAWOWO - MLECZNO - ORZECHOWEGO oraz cukierków KONAFETTO tak od razu uprzedzę wasze komentarze oczywiście sama je przygotowałam i sama wymyśliłam, przepis na ciasto jest wzięty z moich bułek drożdżowych. Wiem śmiesznie to zabrzmi bo miały być bułeczki ale że źle się czułam to myślę sobie zrobię ciasto będzie szybciej a że w domu były cukierki to taka kombinacja powstała, jeżeli zainspirował was mój opis to zapraszam poniżej 👇👇👇 do zapoznania się z całym przepisem

składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do wyrobienia,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych 8 g,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka ciepłego mleka 3,2 %,
  • 1 szczypta soli,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

dodatkowo:

  • 1 słoik 400 g kremu KAKAOWO - MLECZNO - ORZECHOWY,
  • 22 sztuki cukierków KONAFETTO, 
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 1 jajko M

wykonanie:

Przygotować wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta, jajka powinny mieć temperaturę pokojową a mleko lekko nagrzane ( nie może być gorące ponieważ drożdże się zaparzą i nic z tego nie wyjdzie ), do miski wsypać mąkę, sól, drożdże suszone oraz cukier a następnie dodać dwa żółtka oddzielone od białek, wlać aromat dowolny ( u mnie był migdałowy ) oraz ciepłe mleko. Po dodaniu już wszystkich składników wyrabiać ciasto tak długo aż połączą się ze sobą wszystkie dodane składniki, następnie rozpuścić masło ( ja użyłam takiego którym smarujemy chleb ), wlać do przygotowanego ciasta rozpuszczone ostygnięte masło i wyrobić do wchłonięcia przez ciasto dodanego masła a w trakcie wyrabiania jeśli nadal będzie się kleić dodać dwie łyżki mąki. Ciasto odstawić aby odpoczęło pod ściereczką a w międzyczasie podrosło


Jak odstawione ciasto już podrosło i odpoczęło wtedy na stolnicę wysypać niewielką ilość mąki i na nią wyłożyć przygotowane ciasto, delikatnie je rozwałkować nie za cienko a na rozwałkowane już po całości posmarować dowolny krem czekoladowy w międzyczasie rozwinąć cukierki z papierków i tak przygotowane ułożyć w odstępach na wysmarowanym kremie 


Gdy już mamy poukładane wszystkie cukierki mogą być jakiekolwiek aby czekoladowe fajnie także skomponuje się to ciasto z ptasim mleczkiem tak myślę, wtedy zwinąć na długość blaszki 35/12 wyłożonej papierem do pieczenia boki wciskając w środek ciasta boków i pozostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu pod ściereczką do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu i podwojeniu objętości ciasta posmarować go roztrzepanym jajkiem i dość obficie posypać cukrem kryształ a w międzyczasie rozgrzać piekarnik ustawiając go na 180 stopni


Do rozgrzanego już piekarnika wstawić przygotowane ciasto i piec przez 50 minut a 30 minut przed końcem pieczenia się ciasta nakryć go folią aluminiową aby góra się nie spaliła i tak już do końca piec do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, gdy już lekko przestygnie wtedy razem z papierem do pieczenia wyjąć ciasto na deskę aby nie zaparowało od spodu, zaś po całkowitym ostygnięciu oddzielić ciasto z papieru 


Przygotowanie tego ciasta nie sprawia żadnych problemów jest bardzo proste w wykonaniu a efekt końcowy moim zdaniem WOW też tak uważacie ? Ciasto nie dość że świetnie smakuje to nadaje się w sam raz do popołudniowej kawy z przyjaciółmi lub na deser do zimnego mleka lub gorącego kakao dla rodziny, myślę że przepis przypadnie wam do gustu i z wielką przyjemnością skorzystacie jeśli nie to trudno nic na siłę. Życzę wszystkim i każdemu z osobna pięknej i słonecznej Niedzieli 

Komentarze

Popularne posty