Reklama

Wyszukaj przepis

Placki ziemniaczane z serkiem STRACCIATELLA

Placki ziemniaczane kto ich nie lubi, jednak najsmaczniejsze są wtedy gdy zetrzemy je samodzielnie i to na dodatek ręcznie. Kto się ze mną zgodzi ? ja wiem że większość ludzi woli obrane ziemniaki włożyć do maszyny specjalnej do ziemniaków lub robota kuchennego i szybko mieć z głowy, jednak powtórzę to kolejny raz nie ma jak starte własnoręcznie, kto nie raz tak robi ten wie co mówię. Nie będę się długo rozpisywała więc zabieram się za napisanie potrzebnych składników może akurat ktoś z Państwa zechce takie przygotować rodzinie na jutrzejszy obiad 

składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków już obranych,
  • 2 opakowania serka STRACCIATELLA ( MOCARELLA w śmietanie ) 140 g każdy,
  • 1 łyżka soli drobnej,
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 duża cebula,
  • 1 mały pęczek drobnego szczypiorku,
  • olej do smażenia

wykonanie:

Na początek przygotować ziemniaki czyli obrać je a następnie dokładnie umyć i osuszyć, gdy są już przygotowane należy zetrzeć je na tarce przeznaczonej do tarcia ziemniaków. Po starciu już wszystkich ziemniaków przełożyć do nich oba opakowania serka STRACCIATELLA, dodać majonez który świetnie zastąpi jajka a następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę, drobno pokrojony szczypiorek a także wsypać sól oraz pieprz i wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się ze sobą wszystkich składników ( ja wody z tarcia ziemniaków nie odlewam i nie dodaję mąki )


Gdy masa jest już dokładnie wymieszana na patelnię o dowolnej średnicy wlać oleju tak aby zakryło jej dno i dobrze go rozgrzać, po rozgrzaniu nakładać po dwie łyżki dość gęstej masy i na średnim ogniu smażyć z obu stron na złoty kolor najlepiej placek przewracać na drugą stronę w czasie gdy masa z wierzchu zacznie się ścinać. Usmażone już placki układać na talerzu jeden na drugim

Usmażone chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku można podawać kto z czym lubi u nas obowiązkowo posypane cukrem i dodany kleks śmietany 18 %. Placki to jedno z wielu dań które moja rodzina uwielbia a ja bardzo lubię trzeć je ręcznie dużo bardziej mi smakują oraz mojej rodzinie. Może to nie koniecznie danie obiadowe chociaż jako danie zaraz po zupie jak najbardziej, serdecznie polecam przygotowanie placków z tym serkiem będziecie Państwo mile zaskoczeni

Komentarze

Popularne posty