Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa z pora

Dzień dobry dziś zaproponuję Państwu rozgrzewającą zupkę z pora, taka zupka będzie w sam raz na chłodne dni lecz nie tylko najlepszym rozwiązaniem jest czas gdy mamy por latem ze swoich działek chociaż nie ma też problemu gdy nie ma na działce bo przecież por jest w każdym sklepie warzywniczym gdzie można go zakupić. U nas jest to jedna z wielu zup które uwielbiamy, szybko się gotuje lecz jest to zależne od mięsa jakie posiadamy i jakie dodamy zanim ugotujemy zupę, nie mam pojęcia kto jakie zupy preferuje ale myślę że moje przepisy przypadają wam do gustu no chyba że się mylę, szczerze powiem że już nie mam sił z powodu choroby na blogowanie ale jeszcze jakiś czas wam po przynudzam moimi przepisami tak więc co ? Biorę się za robotę zbieram siły 💪i podam przepis 👇

składniki:

  • 200 g mięsa wieprzowego z chrząstką,
  • 5 - 6 łyżek warzyw paski,
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
  • 8 - 10 małych ziemniaków,
  • 116 g pora 1 mała sztuka,
  • 3 łyżki z górką śmietany 18 %,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki

wykonanie:

Do garnka wlać 1,5 litra zimnej wody dodać opłukane mięso z chrząstką, warzywa mogą być pokrojone dowolnie oraz przyprawę uniwersalną w formie jarzynki kto jaką używa, całość zagotować a po zagotowaniu zmniejszyć moc ognia i na wolnym gotować do miękkości dodanego mięsa w trakcie gotowania można zebrać największe szumowiny powstałe z mięsa. Jak mięso jest już odpowiednio miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i także na wolnym ogniu gotować do ich miękkości

Gdy ziemniaki są już dość miękkie wtedy dodać umyty i pokrojony por, gotować z nim przez 5 - 10 minut na bardzo wolnym ogniu tak aby zmiękł należy pilnować aby się nie rozgotował, w międzyczasie przygotować śmietanę czyli przełożyć ją do salaterki wsypać cukier oraz wlać kilkanaście łyżek gorącego wywaru z zupy, rozprowadzić do czasu aż nie będzie grudek śmietany. Po wyznaczonym czasie gotowania się zupy z porem wlać przygotowaną śmietanę i z nią zagotować przez 2 - 3 minuty cały czas mieszając na koniec dodać suszoną natkę pietruszki zamieszać i lekko zagotować, jeżeli będzie potrzeba doprawić do smaku przyprawą uniwersalną, zdjąć z ognia i mamy gotową zupę do spożycia


Ugotowaną pyszną i aromatyczną zupę z porem można przed podanie dodać jeszcze świeżo zmielonego pieprzu czarnego, taka zupa właśnie z porem nie dość że jest zdrowa to i jeszcze bardzo pożywna no i dość gęsta, jeżeli ktoś z Państwa nie lubi gęstych zup wystarczy aby dodać mniejszą ilość ziemniaków. Z całego serca polecam taką właśnie zupkę jeżeli się wam spodoba to zapraszam odwiedzających mojego bloga do obserwacji będziecie wtedy z przepisami na bieżąco 😉


Komentarze

Popularne posty