Reklama

Wyszukaj przepis

Szybka i tania zupa kalafiorowa

Dzień dobry Państwu a właściwie już dobry wieczór dzisiejszą moją propozycją dla was jest pyszna i bardzo szybka w wykonaniu jak i przygotowaniu zupa kalafiorowa gotowana na porcji drobiowej rosołowej, nie wiem czy używacie taki rodzaj mięsa u mnie w domu nikt nie wybrzydza ważne aby było smacznie co nie zmienia faktu że każdy z Państwa może użyć swojego dowolnego mięsa które uważa za stosowne. Moja propozycja składa się z niewielu składników za to smak i aromat nie do opisania, nie dość że wyszła bardzo smaczna to jeszcze treściwa i bardzo syta, więc ja daję tylko propozycję i składniki jakie ja dodałam a Państwo sami zdecydują co i jak dodać po swojemu i według swoich gustów i smaków

składniki:

  • 1 porcja rosołowa drobiowa z szyją i skrzydłami,
  • 3 małe marchewki,
  • 1 - 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 8 - 10 średnich ziemniaków,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 1 mały świeży kalafior,
  • 4 łyżki z górką śmietany 18 %,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki

wykonanie:

Do garnka wlać 1,5 litra zimnej wody dodać do niej oczyszczoną i przepłukaną porcję rosołową, wkroić dowolnie obrane i umyte marchewki oraz dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz przyprawę uniwersalną w formie jarzynki kto jaką używa, całość zagotować a następnie zmniejszyć objętość ognia i na wolnym pogotować do pół miękkości mięsa na porcji rosołowej. Gdy mięso na porcji jest już pół miękkie wtedy dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i nadal na wolnym ogniu gotować do ich miękkości a w międzyczasie przygotować kalafior

Gdy ziemniaki w gotującym się wywarze na porcji rosołowej są już miękkie wtedy dodać przygotowany kalafior czyli podzielony na mniejsze różyczki ( ja musiałam przelać wywar do większego garnka i wtedy dolałam jeszcze 0,5 litra gotowanej wody ponieważ wszystkiego zrobiło się za dużo 😂 ), jak już wywar z kalafiorem się zagotuje zmniejszyć moc ognia i na wolnym gotować do jego miękkości lecz tak aby całkiem się nie rozgotował. Gdy kalafior jest już na tyle miękki na ile lubimy wtedy wlać przygotowaną czyli zahartowaną z cukrem i gorącym wywarem od zupy śmietanę, szybkim ruchem łyżki zamieszać, wsypać suszoną natkę pietruszki lub świeżą ( ja specjalnie dałam suszoną dla lepszego aromatu ) całość ze śmietaną i natką zagotować jeśli będzie potrzeba doprawić przyprawą uniwersalną a następnie zdjąć z ognia 

Ugotowaną smaczną szybko przygotowaną zupę kalafiorową można również zrobić bez śmietany ale moje chłopaki chcieli właśnie z dodatkiem śmietany, tak jak pisałam w opisie można dać świeżą natkę pietruszki ale ja jednak wolałam suszoną ponieważ ma fajny mocny aromat z tym że trzeba wiedzieć jakiej dać firmy aby była mocno zielona i aromatyczna. Więc jeśli lubicie zupy a zwłaszcza kalafiorową to ta jest najszybszą propozycją bo ugotowana w 30 minut polecam i życzę smacznego


Komentarze

Popularne posty