Reklama

Wyszukaj przepis

Kotlet mielony z szynki ze swojskim smalcem

Lubicie kotlety mielone ? Podam wam dziś moje wymyślone mielone z szynki z dodatkiem swojskiego smalcu jestem nimi zachwycona nigdy nie jadłam tak smacznych mielonych jak te które dziś wymyśliłam. Przygotowanie takich kotletów jest banalnie proste, szynka ? można ja kupić w Biedronce na promocji nie wstydzę się tego że robię w niej zakupy przecież większość ludzi robi zakupy w Biedronce no chyba że się mylę, po za tym nie stać mnie na drogie sklepy i też się tego nie wstydzę pisząc o tym bo niby czego mam się wstydzić tego że nie jestem bogata ? nie ważne ważne jest to że nie głodujemy ponieważ z niczego potrafię przygotować coś, tak byłam uczona w domu rodzinnym nie wyrzucamy jedzenia a przerabiamy go na inne danie no chyba że się nie da to np. zupę zjada się na drugi dzień bo z ziemniaków to jest dużo możliwości jakie dania można wykonać dnia następnego zgadzacie się ze mną ?

składniki :

900 g szynki bez kości,

6 łyżek swojskiego smalcu ze skwarkami,

1 płaska łyżka soli drobnej,

1 płaska łyżka przyprawy do karkówki,

0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego,

0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,

2 jajka rozmiar M,

8 łyżek bułki tartej drobnej,

150 ml przegotowanej zimnej wody - 0,5 szklanki,

6 - 8 łyżek oleju


dodatkowo :

100 ml wody,

0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

3 łyżki oleju ze smażonych kotletów


wykonanie : Przygotować szynkę opłukać ją w zimnej wodzie, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki a następnie zmielić przez maszynkę o drobnych oczkach, w czasie mielenia mięsa dodawać przygotowany smalec swojski ze skwarkami



Do zmielonego mięsa ze smalcem wbić całe jajka, wsypać podane w opisie przyprawy łącznie z przyprawą do karkówki i wodę przegotowana lecz zimną, całość dokładnie wymasować na jednolitą masę. Następnie formować dowolnej wielkości kotlety, na patelnię wlać olej rozgrzać go ułożyć uformowane kotlety i smażyć na dużym palniku na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor




W czasie gdy kotlety się smażą do garnka na dno wlać wodę i wsypać przyprawę uniwersalną, ułożyć usmażone kotlety. Jak już zostały usmażone wszystkie kotlety i ułożone w garnku wlać na nie trzy łyżki tłuszczu ze smażonych kotletów i dusić pod przykryciem przez 10 minut co jakiś czas podrzucając garnkiem aby kotlety z dołu znalazły się na górze i na odwrót, podduszone zdjąć z ognia


Tak przygotowane kotlety mielone duszone miękkie i soczyste podałam z ziemniakami polanymi lekko sosem z kotletów oraz surówka z kapusty pekińskiej i pomidora w śmietanie. Kotlety wyszły naprawdę bardzo smaczne szkoda że przez komputer nie można przekazać ich smaku i zapachu, kotlety jakie wam zostaną świetnie nadadzą się na kanapkę a nawet zjeść można samego bez chleba









Komentarze

Popularne posty