Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 31 grudnia 2021

Pieczeń z szynki z dodatkiem smalcu swojskiego

Witam serdecznie jak wasze przygotowania do Sylwestra ? U mnie jak co dzień z tym że mam wczorajsze kotlety a i upiekłam swojska pieczeń z szynki z dodatkiem smalcu swojskiego oraz sernik ale przepis na ciasto później teraz dodam przepis na przepyszną pieczeń. Pieczeń jest bardzo prosta w wykonaniu wystarczy mieć mięso oraz przyprawy później tylko pieczenie, chłodzenie i mamy pyszne jedzonko na kanapki. Moim zdaniem swojskie to jest to smak nie do podrobienia i czuć to mięso nie jak teraz wszystkie kiełbasy czy inne wędliny które nie mają w ogóle smaku

składniki :

800 g szynki wieprzowej bez kości,

5 łyżek swojskiego smalcu ze skwarkami,

1 płaska łyżka soli drobnej,

1 łyżka majeranku,

0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,

0,5 łyżki suszu natki pietruszki,

0,5 łyżki suszu kopru,

1 łyżka przyprawy do mięsa,

1 jajko rozmiar M,

0,5 szklanki zimnej przegotowanej wody


wykonanie : Na początek przygotować szynkę bez kości, pokroić ją na mniejsze części i zmielić maszynką o sitku z drobnymi oczkami, mieląc szynkę razem zmielić również smalec ze skwarkami. Do zmielonego mięsa ze smalcem wsypać wszystkie przyprawy, wbić całe jajko oraz wlać wodę. Masę mięsną wyrabiać - wymasować tak długo aż mięso będzie delikatne i kremowe w dotyku



Gdy mamy już dokładnie wymasowane mięso na pieczeń wtedy blaszkę o wymiarach 31 na 12 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć całe mięso dociskając aby nie było bąbli powietrza wyrównać wierzch mięsa, tak przygotowane wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 1 godzinę i 10 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu mięsa. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia i wchłonięcia przez mięso widocznego soku


Jak już ładnie zastygła pieczeń w foremce wtedy delikatnie przełożyć na talerz ( uwaga jest tak soczysta że może się przełamać w czasie przekładania ). Przełożoną na talerz pieczeń najlepiej włożyć do lodówki na noc aby wchłonięty sok z mięsa lepiej zastygł. Pieczeń swojska nie dość że ładnie wygląda to ten zapach gdy się piecze powala na kolana


Swojska ładnie wystudzona pieczeń idealnie nadaje się na kanapki, bardzo ładnie się kroi nic się nie kruszy. Taka pieczeń może być również dodatkiem do obiadu, wystarczy pokroić grubsze plastry i przygotować swój ulubiony sos. Przed pieczeniem można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek ja nie dałam bo syn nie lubi











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu