Reklama

Wyszukaj przepis

Boczek gotowany w dużej ilości przypraw i czosnku

składniki:

1,700 kg boczku surowego ze skórą,
5 dużych ząbków czosnku,
1 łyżka przyprawy do mięsa Delikat,
1 łyżka suszone pomidory z bazylią,
1 łyżka czosnek niedźwiedzi suszony,
0,5 łyżki pikantnej przyprawy do mięsa,
1,5 łyżki soli ziołowej,
1 łyżka ulubionej przyprawy,
6-8 ziarenek ziela angielskiego,
2 duże liście laurowe

wykonanie:

Boczek obsypać wszystkimi przyprawami z opisu, dokładnie wetrzeć i pozostawić na całą noc aby mięso wchłonęło przyprawy. Następnego dnia do dużego garnka włożyć boczek, ząbki czosnku po przekrajać na pół ułożyć na boczku, wlać 2 litry i wstawić do gotowania dodając jeszcze łyżkę ulubionej przyprawy z opisu. Gotować tak długo aż boczek będzie mięciutki że prawie będzie się rozpadał. Wywar z boczku wybrałam do flaczków 3 szklanki więc uzupełniłam 3 szklankami gotowanej wody. Boczek nadaje się na kanapki rozpływa się w ustach

Komentarze

Popularne posty