Reklama

Wyszukaj przepis

Boczek gotowany w dużej ilości przypraw i czosnku


składniki: 1,700 kg boczku surowego ze skórą,5 dużych ząbków czosnku,1 łyżka przyprawy do mięsa Delikat,1 łyżka suszone pomidory z bazylią,1 łyżka czosnek niedźwiedzi suszony,0,5 łyżki pikantnej przyprawy do mięsa,1,5 łyżki soli ziołowej,1 łyżka ulubionej przyprawy,6-8 ziarenek ziela angielskiego,2 duże liście laurowe.


wykonanie: Boczek obsypać wszystkimi przyprawami z opisu, dokładnie wetrzeć i pozostawić na całą noc aby mięso wchłonęło przyprawy.Następnego dnia do dużego garnka włożyć boczek, ząbki czosnku po przekrajać na pół ułożyć na boczku, wlać 2 litry i wstawić do gotowania dodając jeszcze łyżkę ulubionej przyprawy z opisu. Gotować tak długo aż boczek będzie mięciutki że prawie będzie się rozpadał. Wywar z boczku wybrałam do flaczków 3 szklanki więc uzupełniłam 3 szklankami gotowanej wody.Boczek nadaje się na kanapki rozpływa się w ustach.

Komentarze

Popularne posty