składniki: 1,5 szklanki mąki,2 łyżeczki proszku do pieczenia,5 jajek,1 szklanka cukru,1 łyżka cynamonu,3/4 szklanki oleju,kilka kropel aromatu pomarańczowego.
wykonanie: Do miski dodać jajka, cukier oraz aromat, wszystko zmiksować na tak zwany kogel - mogel. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej, zmiksować na wolnych obrotach.Do blaszki 40 * 12 wyłożonej papierem do pieczenia wylać większą część ciasta, na jasne ciasto przez środek wlać ciasto cynamonowe,(do mniejszej części dodać cynamon, zmiksować).Za pomocą końcówki łyżki można zrobić tak zwane esy - floresy (od samego dna ciasta).Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 45 minut do suchego patyczka, ponieważ każdy piekarnik jest inny.Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową lub polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz