Reklama

Wyszukaj przepis

Ciastka budyniowe z galaretką

składniki na dużą blachę: 

5 jajek, 
1,5 szklanki cukru, 
2 budynie śmietankowe lub waniliowe, 
1 łyżka mąki pszennej i ziemniaczanej, 
1 litr mleka, 
250 g margaryny, 
42 sztuki herbatników.

wykonanie: 

Zagotować litr mleka razem z margaryną, jajka z cukrem zmiksować na pulchną masę, dodać budynie i obie mąki. Do gotującego się mleka dodać utarte jaka z budyniami i mąką . Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając aż masa zrobi się gładka i jednolita. Wylać gorącą na ułożone herbatniki, przykryć drugą warstwą herbatników, zalać galaretką lekko tężejącą. (Można również posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową).

Galaretka: 

kolor dowolny, 
2 sztuki galaretki rozrobić w dwóch szklankach wody, gdy zacznie tężeć wylać na ciastka.

Komentarze

Popularne posty