Reklama

Wyszukaj przepis

CIASTKA BUDYNIOWE.

składniki na dużą blachę : 5 jajek , 1,5 szklanki cukru , 2 budynie śmietankowe lub waniliowe , 1 łyżka mąki pszennej i ziemniaczanej , 1 litr mleka , 250 g margaryny , 42 sztuki herbatników.

wykonanie : Zagotować litr mleka razem z margaryną , jajka z cukrem zmiksować na pulchną masę , dodać budynie i mąki. Do gotującego się mleka dodać utarte jaka z budyniami i mąka . Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając aż masa zrobi się gładka i jednolita . Wylać gorącą na ułożone herbatniki , przykryć drugą warstwą herbatników , zalać galaretką. (Można również posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową) Galaretka : kolor dowolny , 2 sztuki galaretki rozrobić w dwóch szklankach wody , gdy zacznie tężeć wylać na ciastka.

Komentarze

Popularne posty