Reklama

Wyszukaj przepis

Fasolka szparagowa w słoiki

Niebawem zacznie się sezon fasolki szparagowej na działkach, może będziecie woleli zamknąć ją w słoiki niż mrozić? jak dla mnie ta w słoikach bardziej przypomina świeżą niż mrożona no chyba że przed mrożeniem zblanszuje się fasolkę wtedy jest mega smaczna 

składniki: 

2,5 kg fasolki szparagowej, 
1 litr wody, 
1 łyżka soli

wykonanie: 

Zebraną fasolkę oczyścić odcinając końcówki. Pokroić na mniejsze części chyba że ktoś woli w całości. Do garnka wlać 4,5 litra wody dodać 3 łyżki soli i zagotować, od zagotowania zmniejszyć ogień i gotować 10 minut co chwilę zamieszać. Przelać na durszlak odcedzić ( najlepiej na noc aby wyparowała ). Następnego dnia przełożyć do słoików, ugotować zalewę 3,5 - 4 litrów wody oraz sól (na każdy litr 1 łyżka soli ). Dokładnie zakręcić słoiki. Wstawić do garnka zalać wodą i pasteryzować od zagotowania na mniejszym ogniu 20 minut. Postawić na ściereczce pokrywką do dołu, gdy pokrywka jest wciśnięta do środka słoika to znaczy że słoik dobrze przyjęty. Mam nadzieję że wyjdzie dobra przepis mam od mamy a jej zawsze weki wychodzą pyszne. Wolałam dać do słoików ponieważ mrożona mi nie smakuje

Komentarze

Popularne posty