wykonanie: Z drożdży, letniego mleka, odrobiny mąki i cukru(ja daję po łyżeczce) rozrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia drożdży. Mąkę, żółtka, cukier i gotowy rozczyn dodać do miski. Wszystko dokładnie wyrobić(ja robię ręcznie, jeśli ktoś ma robot można nim), gdy ciasto jest już wyrobione dodać rozpuszczoną margarynę i nadal wyrabiać. Wyrobione ciasto zwinąć w rulon odcinać nożem kawałki około 5 cm w dłoni rozpłaszczyć, nałożyć pół łyżki jagód, formować bułeczki, posmarować białkiem.Postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy już wyrosną nastawić piekarnik na 170 - 180 stopni i piec 20 - 25 minut. Można polać lukrem ja osobiście nie lubię lukru. Można też dodać do ciasta więcej cukru, ponieważ z tego przepisu nie są za słodkie. Wyszło mi 12 bułek dużych z reszty ciasta zrobiłam bułkę gigant.
Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.
Wyszukaj przepis dla siebie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne w tym miesiącu
-
Robiliście - piekliście już kiedyś pasztet z cukinii ? jeżeli nie to z czystym sumieniem polecam wam upieczenie takiej wersji pasztetu będzi...
-
Co dziś u was w taki upał króluje w czas obiadowy ? ja przygotowałam kartacze i przyznam się bez bicia że to moje pierwsze kartacze w życiu ...
-
Zdradzę państwu przepis jak przygotować wątróbkę aby w czasie smażenia nie pryskała. Jesteście ciekawi ? w takim razie zabieram się za pisan...
-
Do Niedzielnej kawki kłaniają się pyszne drożdżówki wykonane na zsiadłym mleku z borówkami i kruszonką. Lubicie ? mogą być wykonane z dowoln...
-
Dziś z wielką przyjemnością zaproszę Państwa na pyszną surówkę obiadową z ogórków gruntowych którą nauczyła mnie była teściowa, jest to najs...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz