Reklama

Wyszukaj przepis

Moje pierwsze jagodzianki

składniki: 1 kg Mąka Basia,1 szklanka cukru,10 dag drożdży,1,5 szklanki mleka,5 żółtek,90 g margaryny,pół litra jagód(2 łyżki cukru do jagód, sok odlać).

wykonanie: Z drożdży, letniego mleka, odrobiny mąki i cukru(ja daję po łyżeczce) rozrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia drożdży. Mąkę, żółtka, cukier i gotowy rozczyn dodać do miski. Wszystko dokładnie wyrobić(ja robię ręcznie, jeśli ktoś ma robot można nim), gdy ciasto jest już wyrobione dodać rozpuszczoną margarynę i nadal wyrabiać. Wyrobione ciasto zwinąć w rulon odcinać nożem kawałki około 5 cm w dłoni rozpłaszczyć, nałożyć pół łyżki jagód, formować bułeczki, posmarować białkiem.Postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy już wyrosną nastawić piekarnik na 170 - 180 stopni i piec 20 - 25 minut. Można polać lukrem ja osobiście nie lubię lukru. Można też dodać do ciasta więcej cukru, ponieważ z tego przepisu nie są za słodkie. Wyszło mi 12 bułek dużych z reszty ciasta zrobiłam bułkę gigant.

Komentarze

Popularne posty