Reklama

Wyszukaj przepis

Pieczony sernik z makiem bez ciasta

 składniki: 

4 jajka,1,5 szklanki cukru, pół kostki margaryny,1 kg twarogu w wiaderku,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1 budyń waniliowy 35 g,2 łyżki mąki ziemniaczanej,5 łyżek maku z bakaliami z puszki.
 wykonanie: Jajka z cukrem zmiksować na tak zwany kogel mogel. Dodać margarynę, zmiksować. Następnie dodać ser, budyń, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, dokładnie zmiksować. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylać większą część masy serowej, na masę wyłożyć - poukładać masę makową (poukładać takie jakby placki - podobnie jak kropki).Na ten mak wylać resztę masy serowej. Wstawić do gorącego piekarnika, piec w 180 stopniach około godziny w zależności od piekarnika, z 10 minut przed końcem można przykryć folią aluminiową. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Blaszka 25 * 25 można dać mniejszą będzie wyższy sernik.


Komentarze

Popularne posty