Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 6 sierpnia 2019

Ogórki kiszone po mojemu druga wersja.

składniki : 5 kg ogórków gruntowych, 1 łyżka soli kamiennej, gałązka kopru, 1 duży ząbek czosnku, kawałek korzenia chrzanu, woda.
wykonanie : Zebrane ogórki umyć tak samo czosnek i chrzan, odciąć końcówki w ogórkach. Do słoika włożyć gałązkę kopru, czosnek pokrojony na pół, kawałek korzenia chrzanu oraz łyżkę soli kamiennej. Ogórki ułożyć ciasno w słoiku, zalać wodą ( ja daję surową ze studni ale można dać zimną przegotowaną ). Dokładnie zakręcić aby z pod pokrywki nie wyciekała woda, potrząsając słoikiem zamieszać aby sól się rozpuściła odstawić do piwnicy. Na drugiej fotce będą ogórki które robiłam trzy dni temu. Zawsze wychodzą mi twarde i kwaśne to nie to co sklepowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu