Ogórki kiszone po mojemu druga wersja.
składniki :
5 kg ogórków gruntowych, 1 łyżka soli kamiennej, gałązka kopru, 1 duży ząbek czosnku, kawałek korzenia chrzanu, woda.
wykonanie :
Zebrane ogórki umyć tak samo czosnek i chrzan, odciąć końcówki w ogórkach. Do słoika włożyć gałązkę kopru, czosnek pokrojony na pół, kawałek korzenia chrzanu oraz łyżkę soli kamiennej. Ogórki ułożyć ciasno w słoiku, zalać wodą ( ja daję surową ze studni ale można dać zimną przegotowaną ). Dokładnie zakręcić aby z pod pokrywki nie wyciekała woda, potrząsając słoikiem zamieszać aby sól się rozpuściła odstawić do piwnicy. Na drugiej fotce będą ogórki które robiłam trzy dni temu. Zawsze wychodzą mi twarde i kwaśne to nie to co sklepowe.
Komentarze
Prześlij komentarz