Reklama

Wyszukaj przepis

Żurek z połówkami ziemniaków


składniki: 4 sztuki kiełbasy białej,1 średnia marchew,1 liść pora,2 liście laurowe,6-7 ziarenek ziela angielskiego,10-15 sztuk małych ziemniaków,1 szklanka swojskiego zakwasu,0,5 kubka dużej śmietany 18 %,1 łyżeczka cukru,szczypta pieprzu czarnego,2 łyżki majeranku,2 kostki bulionowe,0,5 łyżki swojskiej jarzynki.

wykonanie: Do garnka wlać 2 litry wody dodać marchew pokrojoną dowolnie liść pora pokrojony drobno, ziela angielskie i liście laurowe oraz kostki bulionowe, gotować do miękkości marchwi.Następnie dodać ziemniaki przekrojone na pół i gotować do ich miękkości,W między czasie dodać majeranek i doprawić według swego smaku.Gdy ziemniaki są już miękkie swojski żurek rozrobić ze śmietaną i zalać zupę, pogotować około 15 minut.Następnie dodać białą kiełbasę chwilę pogotować.Na sam koniec gotowania dodać szczyptę pieprzu czarnego.Podawać z jajkiem kto jakim lubi może być również sadzone.

Komentarze

Popularne posty