Reklama

Wyszukaj przepis

Uśmiech Jagódki


składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki,1 jajko,2 żółtka,2 łyżki śmietany 18 %,250 g margaryny tortowej,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,3/4 szklanki cukru,kilka kropel aromatu cytrynowego.dodatkowo :3 szklanki mleka,2 budynie śmietankowe Cykoria,0,5 szklanki cukru,2,5 szklanki jagód leśnych (miałam mrożone).

wykonanie: Do miski dodać wszystkie składniki na ciasto i zagnieść w kulę, podzielić na dwie części.Jedną część ciasta wyłożyć za pomocą mokrych rąk na blaszkę 34 * 24 (można mniejszej będzie wyższe), wyłożonej papierem do pieczenia, podziurkować widelcem.W między czasie ugotować budyń.Na podziurkowane ciasto wyłożyć mrożone jagody,Na jagody położyć gorący budyń i przykryć drugą częścią ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 50 - 55 minut do suchego patyczka w zależności od piekarnika.Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Polecam ciasto jest bardzo smaczne jeśli ktoś chce z jabłkami to potrzeba ich kilogram wtedy pokroić w ósemki i układać na cieście.

Komentarze

Popularne posty