Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 5 listopada 2019

Babeczki z żurawiną.

Co powiecie na pyszne babeczki, zainspirowała mnie fotka Agusiowe smakołyki. Mam nadzieję że wam się spodobają są z wierzchu chrupiące a w środku puszyste.
 składniki : 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka oleju, 2 szklanki mąki pszennej ( u mnie Mąka Basia ), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 szklanki mleka, 40 g żurawiny. Szklanka z arcoroc pojemność 150 g.
 wykonanie : Szklanka z arcoroc. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier. Następnie dodać jajka, olej, mleko. Żurawinę pokroić drobno i dodać do całości. Wszystko wymieszać za pomocą łyżki na jednolitą masę. Foremki do babeczek nasmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wypełnić papierowymi foremkami do babeczek. Uzupełnić gotowym ciastem ( zostawić centymetr od góry ). Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 minut i piec 20 minut w zależności od piekarnika do suchego patyczka. Gotowe pozostawić do ostygnięcia. Ułożyć na talerzu. Posypać cukrem pudrem lub udekorować kto czym lubi. Z tego przepisu wyszło mi 18 babeczek. Polecam serdecznie.









4 komentarze:

  1. Piękne są. I jeszcze ta żurawina.... pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie kochana za inspirację♥️

      Usuń
  2. Piękne, żółciutkie, puchate

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję, jajka swoje a twoja opinia jest dla mnie na wagę złota

      Usuń

Popularne w tym miesiącu