Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 28 grudnia 2019

Szczawiowa bez mięsa.

Hmm jakby wam tu napisać aby zaraz nie było że fuj, że nie dobre. Ale powiem wam szczerze nie lubię zupy szczawiowej z mięsem dlatego podam wam przepis na szybką i bardzo dobrą szczawiową może ktoś skusi się taką ugotować i spróbować, przekonacie się wtedy że bez mięsa jest o wiele smaczniejsza.

 składniki : 6 - 8 średnich ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),
1 średnia marchew,
2 słoiki szczawiu ( mam swój robiony na zimę ),
 1 łyżka suszonych warzyw ( również mam swoje od mamy ),
 2 - 3 łyżki oleju,
165 g śmietany 30 %, 
4 ziarenka ziela angielskiego,
1 liść laurowy, 
1,5 łyżki cukru,
dodatkowo : jajka ( ugotowane na twardo ), ulubiona przyprawa z solą.
 wykonanie : Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, ziela angielskie i liść laurowy oraz marchew pokrojoną dowolnie. Całość gotować do miękkości ziemniaków i marchwi, w międzyczasie dodać olej. Przygotować szczaw i dodać go do gotującej się zupy. Zagotować około 5 minut, następnie doprawić do smaku ulubioną przyprawą z solą, dodać cukier. Gdy już zupa się zagotowała dodać śmietanę i nadal chwilę pogotować, jeśli ktoś nie lubi mocno kwaśnej wystarczy dodać mniej szczawiu. Zupę podałam z jajkiem ugotowanym na twardo.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu