Reklama

Wyszukaj przepis

Babka marmurkowa z wiórkami kokosowymi

Babka sobie popękała bo humoru dziś nie miała aż z foremki wyjść zechciała w końcu się zmobilizowała. Taka moja czarno - biała do kawusi doskonała. Jedzą duzi jedzą mali do buziaków powkładali. Pyszne ciasto zajadali. Kokosy z migdałami połączone i dziewczyny jedzą jak szalone, za chłopakom idzie w smak zrobiony na cieście kakaowy znak

składniki:

5 jajek,
1,5 szklanki cukru,
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 szklanki oleju,
4 łyżki wiórek kokosowych,
kilka kropel aromatu migdałowego,
2 łyżki kakao,
1,5 łyżki wody,
szklanka - kubek ARCOROC

wykonanie:

Do miski dodać całe jajka, cukier oraz olejek migdałowy. Wszystko zmiksować mikserem na najszybszych obrotach na puszystą masę. Następnie dodać obie przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia. Po chwili dodać olej  oraz wiórki kokosowe, wszystko razem zmiksować do połączenia się składników


Do foremki 40 * 12 wyłożonej papierem do pieczenia wylać większą część ciasta. Do mniejszej części ( około 10 łyżek ciasta ) wsypać 2 łyżki kakao i dodać 1,5 łyżki wody wymieszać łyżką dokładnie. Na białe ciasto łyżką wylać czarny pasek i za pomocą np. noża zrobić tak zwane esy floresy


Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika ostudzić i odjąć papier. Można posypać jak ja cukrem pudrem lub polukrować kto jak woli.



Ciasto idealnie nadaje się do kawy, herbaty a nawet do zimnego mleka lub gorącego kakao. Polecam całym sercem ciasto jest puszyste i bardzo smaczne.



Komentarze

  1. Przepis wygląda na bardzo prosty, a to coś dla mnie! Spróbuję, bo bardzo lubię babki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty