Reklama

Wyszukaj przepis

Frytki domowe

Podam teraz przepis na frytki z czarnych ziemniaków nazwy wam nie podam bo sama nie znam, ziemniaki dostałam od szwagra. Mówiąc szczerze do frytek te ziemniaki nadają się idealnie. Wstawię zdjęcie tego ziemniaka może ktoś skojarzy jaką mają nazwę. Frytki z tych ziemniaków są fajne z wierzchu chrupiące zaś w środku mięciutkie zwłaszcza na gorąco, chłodne też smakują nieźle. Jednak jak to mówią co domowe to domowe smak o niebo lepszy

składniki: 

2,5 kg ziemniaków,
3/4 litra oleju.

wykonanie:

Ziemniaki ze zdjęcia obrać i pokroić na frytki ( ja wszystko robię ręcznie ), nie znam odmiany ponieważ dostałam je od szwagra on na nie mówi bordowe a prawdziwa nazwa? nie powiem Wam aby Was nie zmylić, powiem tak do gotowania nie są najlepsze lecz na frytki jak najbardziej się nadają

Gotowe pokrojone frytki dokładnie umyć i osuszyć na durszlaku aby ociekły z nadmiaru wody w której były myte i płukane

Na patelnię wlać olej rozgrzać go, następnie na rozgrzany olej wkładać frytki trochę ponad olej i smażyć je na mniejszym ogniu przewracając drewnianą łyżką ze dwa razy. Smażyć na złoty kolor


Frytki z tłuszczu wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby ociekł tłuszcz. Gotowe frytki można podawać z keczupem, majonezem lub ulubionym sosem na przykład czosnkowym. Frytki mogą być również jako dodatek do dania głównego



Komentarze

Popularne posty