Reklama

Wyszukaj przepis

Rosół z ziemniakami ze swojskiego kurczaka

Powiem wam szczerze są ludzie którzy piszą że rosół to tylko na wołowinie lub z mięs mieszanych i tu się nie zgodzę ponieważ rosół jest pyszny z każdego mięsa jakie się nie doda. Najważniejsze aby dobrze go ugotować a mianowicie, dobry i klarowny rosół będzie wtedy kiedy od czasu zagotowania się rosołu będzie się on gotował na bardzo wolnym ogniu musi się tylko pyrkotać co najmniej trzy godziny, wtedy będzie idealny rosół

składniki:

Porcje rosołowe z kurczaka brojler,
2 średniej wielkości marchewki,
1 łyżka liści lubczyk - magii,
4 mniejsze lub 1 duży korzeń pietruszki,
kawałek pora część jasna,
1 liść laurowy,
4 ziarenka ziela angielskiego,
mały pęczek natki pietruszki,
ulubiona przyprawa z dodatkiem soli

wykonanie:

Do garnka dodać 2 litry wody, przygotowane porcje z kurczaka, oraz wszystkie warzywa pokrojone dowolnie, zagotować zebrać delikatnie szumowiny

Gdy rosół już się zagotuje odstawić na wolny ogień i gotować co najmniej trzy godziny aby tylko pyrkotał. Gdy w rosole jest już miękkie mięso doprawić do smaku ulubioną przyprawą z dodatkiem soli, dodać natkę pietruszki (jeśli ktoś nie lubi można pominąć natkę )

Rosół podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno ponieważ tak lubimy najbardziej, chociaż podawałam już z makaronem kupnym jak również swojskim który sama robiłam


Komentarze

  1. tak rosół owszem z każdego mięsa jest smaczny ale w przypadku gdy ma się swoje mięsko. Z mięsa ze sklepu jest niesmaczny i tyle można dodać co się chce i dalej jest niedobry nie ważne ile dam wołowiny kaczki czy czegokolwiek mięso ze sklepu nigdy nie dorówna wiejskiemu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty