Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

środa, 12 lutego 2020

Babeczki bananowe.

Nie wiecie co zrobić z dojrzałym bananem ? Podam wam świetny przepis na babeczki z wykorzystaniem banana. Właśnie dziś kupiłam mocno dojrzałe banany część zjedliśmy a z reszty zrobiłam przepyszne pulchne wilgotne babeczki może znajda się osoby które skorzystają z mego przepisu, bardzo szybko się je robi a jeszcze szybciej znikają. Naprawdę serdecznie polecam będziecie zachwyceni.

 składniki : 2 szklanki mąki pszennej ( u mnie mąka Basia ),
1 szklanka cukru ( szklanka - kubek arcoroc ),
3 jajka,
15 g proszku do pieczenie - 2 łyżeczki,
3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki oleju,
kilka kropel aromatu rumowego,
4 dojrzałe banany.
 wykonanie : Do miski wbić jajka i wsypać cukier kryształ. Dokładnie zmiksować na pulchną masę aby nie było czuć cukru.
 Gdy jajka są już zmiksowane banany zgnieść widelcem. Do zmiksowanych jajek dodać resztę składników i również zmiksować do połączenia się jajek z resztą składników.


 Jak już składniki są zmiksowane dodać rozgniecione banany i dokładnie wymieszać łyżką aby ciasto objęło wszystkie banany.

 Formę do babeczek wypełnić papierowymi foremkami. Wlewać po 1,5 -2 łyżek gotowego ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 minut i piec 20 - 25 minut w zależności od piekarnika do suchego patyczka.
 Babeczki wystudzić, wyjąć z papierowych foremek ( wyciągają się idealnie nie przyklejają się do foremek ). Po wyjęciu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub udekorować dowolnie. Z tego przepisu wyszło mi 36 babeczek.



2 komentarze:

  1. fajne te babeczki, akurat mam takie banany wiec trzeba bedzie zrobic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam całym sercem ❤️ u nas już prawie nie ma pozdrawiam

      Usuń

Popularne w tym miesiącu