Reklama

Wyszukaj przepis

Bułki drożdżowe z jagodami

Dziś sobie upiekłam bułki z jagodami, jagody zbierałam osobiście w tamtym roku w lesie. Może bułki nie są idealne ale wyszły pyszne do gorącego kakao lub mleka w sam raz . Przyznam się wam że nie rozróżniam dkg od g mi waga moja pokazuje gramy ale jeśli wstawiam nie tak to proszę mi napisać, tak jak pisałam jestem tylko amatorem

składniki:

4 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),
1 szklanka cukru,
25 g świeżych drożdży,
1 cukier waniliowy,
2 jajka,
0,5 szklanki mleka,
2 łyżki margaryny.
dodatkowo : 1 jajko,
1,5 szklanki jagód

wykonanie:

W kubku nagrzać mleko, dodać rozkruszone drożdże oraz 1 łyżeczkę mąki i cukru, rozmieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu drożdżowego czyli do podwojenia jego zawartości

Do miski dodać mąkę, jajka, cukier kryształ oraz cukier waniliowy, a także wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrobić wszystko do połączenia się wszystkich składników ( ja wszystko robię ręcznie ale jeśli ktoś ma specjalny robot to będzie łatwiej )


 Do połączonego ciasta dodać roztopioną margarynę ale nie gorącą i wyrabiać do czasu wchłonięcia całej margaryny, podsypując lekko mąką wyrabiać tak długo aż ciasto będzie elastyczne



W między czasie gdy ciasto odpoczywa pod ściereczką przygotować jagody z cukrem  lub inne owoce może być również marmolada ( ja mam mrożone ). Na rękę odrywać kawałek ciasta rozciągnąć je na placek położyć łyżkę jagód z cukrem lub kto co woli, zakleić część z jagodami formując w ręku bułeczkę




Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i obsypaną mąką ułożyć przygotowane bułeczki zaklejoną stroną do dołu i pozostawić pod przykryciem ściereczki do wyrośnięcia, ( proszę się nie przejmować tym że  sok wycieka  można go przed pieczeniem zlać ) 


Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, tak jak pisałam sok wylać z papieru

Tak przygotowane bułki wstawić do nagrzanego piekarnika, piekarnik nastawić na 180 stopni i piec 30 minut. Po upieczeniu studzić na kratce razem z papierem


Bułki może nie wyszły idealne ale bardzo smaczne tak to jest jak nie ma człowiek miksera specjalnego czyli robota a ma na rękach torbiele. No cóż mus zjedzenia czegoś słodkiego jest silniejszy od bólu rąk


Komentarze

  1. Anonimowy25/2/20 17:53

    25dkg drożdży to będzie 2,5 kostki (jeśli kostka ma 100g). Chyba zdecydowanie za dużo...Pewnie powinno być 25g.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podpowiedź pisałam że nie znam się na tym już poprawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty