Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 8 lutego 2020

Bułki pszenne z przedziałkiem.


 Powiem wam tak : to moje pierwsze w życiu bułki śniadaniowe, jestem zachwycona efektem i tym jakie wyszły. Z wierzchu cudownie chrupiące a w środku pulchne nie dmuchane jak takie ze sklepu. Teraz już zagoszczą u mnie w domu na zawsze tyle że podwoję a nawet potroję składniki żeby było ich więcej te robiłam na próbę, przepis wzięłam z głowy, tak sobie pomyślałam wyjdą to wyjdą jak nie to trudno, a tu proszę wyszły moim zdaniem idealne, ale to już sami ocenicie jak spróbujecie je upiec. Szkoda że zapachu pieczenia nie można wysłać razem z przepisem, jeszcze do tej pory pachnie w całym domu.
składniki : 3 szklanki mąki pszennej,
12 g drożdży świeżych,
3/4 szklanki mleka,
0,5 łyżeczki cukru,
0,5 łyżki soli,
1 łyżka prawdziwego masła.
 wykonanie : Do kubka wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże oraz pół łyżeczki cukru i mąki, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość.
 Do miski wsypać mąkę i sól,wymieszać łyżką, następnie wlać wyrośnięte drożdże  z 3/4 szklanki mlekiem ( do pełnej szklanki aby wyrównać z mlekiem dodać ciepłą wodę, szklanka - kubek arcoroc ). Wyjaśniając dokładniej czyli ma być 3/4 szklanki mleka reszta wody aby była cała szklanka płynu.
 Wszystko dokładnie wyrobić do połączenia się składników, wyrabiać tak długo aż ciasto nie będzie się kleić ( ale zapewniam że nie dosypywałam mąki w czasie wyrabiania ciasto ładnie się połączyło ).
 Następnie masło rozpuścić i wlać do wyrobionego ciasta ( masło nie może być gorące ), wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie całe masło ( ciasto powinno być elastyczne i miłe w dotyku ).

 Odrywać mały kawałek ciasta i za pomocą obu rąk formować kulki lekko je spłaszczając ( jak widać na zdjęciach ciasto wcale się nie klei ).

 Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tępą stroną noża lub drewnianej łyżki zrobić przedziałek.

 Tak przygotowane bułki pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość. Z tego przepisu wyszło mi 9 sztuk bułek.

 Gdy bułki już podwoiły swoją objętość można poprawić przedziałek lecz nie koniecznie, posmarować je mlekiem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego wcześniej na 190 stopni i piec 20 - 25 minut a nawet do 30 minut aby były bardziej zarumienione chyba że ktoś lubi blade.Studzić na kratce.

 Bułki idealnie nadają się na śniadanie jak i kolacje a już z masłem są rewelacyjne. Polecam serdecznie przepis jest prosty, pracy trochę jest ale efekt końcowy zaskakujący.



2 komentarze:

Popularne w tym miesiącu