Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 9 lutego 2020

Pizza na sodzie.

Dziś " Narodowy dzień pizza ". Zastanawiałam się z czego by ją tu zrobić, drożdży brak, miała być na proszku do pieczenia okazało się że też już wykorzystałam cały. Dlatego wymyśliłam na sodzie oczyszczonej, trochę ciasto czuć jakby było piernikowe ale po za tym wyszła smaczna. Może nie za bogate ma wnętrze bo zrobiłam z tego co miałam w domu ale najważniejsze że domownikom smakowała.

 składniki : 2,5 szklanki mąki pszennej Babuni typ 650 (może być pszenna tortowa z Biedronki ),
2 łyżeczki sody,
5 łyżek oleju,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
0,5 szklanki ciepłej wody (nie gorącej ).

 wykonanie : Do miski dodać wszystkie składniki i wyrabiać ciasto do czasu aż przestanie kleić się do miski ( mi za dużo wsypało się sody i trochę ją czuć po upieczeniu ale tu podaję dobry przepis a ciasto ciemne bo zależy od mąki ).
Ciasto wychodzi bardzo elastyczne. tak przygotowane podsypać odrobiną mąki na stolnicę położyć wyrobione ciasto aby chwilkę odpoczęło.

 Gdy ciasto już odpoczęło tak około 5 minut wtedy je rozwałkować grubość dowolna u mnie około 0,5 cm. Położyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Posmarować dowolnym sosem (moją pizzę posmarowałam swojskim keczupem ) dodać dowolne dodatki (ja dodałam to co miałam nie śmiać się do sklepu mam daleko ).


Przygotowaną pizze wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika nastawionego na 200 stopni i piec ją 25 - 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia ciasta. 5 minut przed końcem czasu nałożyć dowolny ser ( u mnie salami ) i zapiec.


Upieczoną kroić specjalnym urządzeniem do pizzy lub nożem.
 Pizza idealnie komponuję się z ostrym keczupem ale można też zajadać z ulubionym przez was sosem. Może nie zachwyca kolorem (ale tak jak pisałam główną rolę gra mąka a ja zrobiłam z takiej jaka posiadałam w domu ). A i smak nie jest najgorszy musicie spróbować upiec i się przekonać syn już prawie ją skończył to znak że jest dobra.

3 komentarze:

  1. Anonimowy9/2/20 18:45

    kiełbasa, ser salami i keczup-przepraszam, ale gorzej byc nie może :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Napisałam przecież że zrobiłam z tego co miałam w domu,nie zawsze jest wszystko co byśmy chcieli czyż nie

    OdpowiedzUsuń

Popularne w tym miesiącu