Reklama

Wyszukaj przepis

Przepyszne racuchy drożdżowe z jabłkami.

Dziś na obiad była rybka mintaj ale przepisu nie podawałam bo przecież każdy potrafi usmażyć rybę. A na kolację wymyśliłam racuchy z jabłkami i do tego gorące kakao aby nam lepiej smakowało. Powiem wam że racuszki wyszły rewelacyjne, puchate i godne polecenia. Mam nadzieję że podobają się wam moje przepisy choć czasami są przykre komentarze ale już się do tego przyzwyczaiłam nie każdemu się dogodzi.

 składniki : 3 szklanki mąki ( szklanka pojemność 210 ml ),
4 jajka,
0,5 szklanki cukru,
2 łyżeczki drożdży suszonych,
1 szklanka mleka,
1 łyżeczka octu,
2 jabłka ( 400 g ),
olej do smażenia.
 Jabłka obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, następnie pokroić na mniejsze cząstki. Do miski dodać mąkę, cukier, jajka, ocet, drożdże oraz ciepłe mleko ( ale nie gorące ).
 Wszystko w misce dokładnie wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodać wcześniej przygotowane jabłka.

 Jak już dodamy jabłka również wymieszać łyżką do połączenia się ciasta z jabłkami. Odstawić całość w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką do wyrośnięcia ciasta aż podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto już ładnie wyrośnie na patelnię wlać olej rozgrzać go i łyżką umoczoną w wodzie nakładać warstwę ciasta. Racuszki smażyć z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor ( nie dolewać oleju w czasie smażenia, jeżeli jest go mało  wlać rozgrzać i dopiero kłaść kolejną porcję ciasta ).

 Usmażone racuchy ułożyć na talerzu ( dodany ocet nie wchłania dużo oleju w racuchy ).
 Tak przygotowane racuchy można podawać kto z czym lubi np. z cukrem pudrem lub ulubionym sosem, u nas był cukier puder i do nich gorące kakao.


 A na obiad miałam ziemniaki rybkę mintaj oraz surówkę z kiszonej kapusty z cebulą i olejem doprawiona pieprzem i cukrem.

Komentarze

Popularne posty