Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 22 lutego 2020

Pyszne ciasteczka " Koperty ".

Wstałam rano i tak pomyślałam " co by tu zrobić słodkiego na weekend " i wpadł mi moim zdaniem fajny pomysł.  Przyznam się że długo myślałam jak je zrobić bo inne ciasteczka już wam podawałam. Mam nadzieję że ten pomysł też wam się spodoba mnie zainspirowała strona  Chefclub oni zawsze mają świetne pomysły. Może nie wyszły mi tak piękne jak u nich ale bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu.

 składniki : 2 ciasta francuskie po 300 g każde,
2 duże jabłka,
1 jajko,
2 łyżki cukru z cynamonem.
 wykonanie : Przygotować jabłka przekroić je na pół, wydrążyć środki z gniazd nasiennych i pokroić na cienkie plasterki.
 Następnie przygotować oba ciasta francuskie pokroić je na kwadraty ( mi wyszły trochę jak prostokąty ).
 Tak przygotowane kwadraty,brać każdy z osobna ułożyć po 4 - 5 plasterków jabłka i posypać dość obficie cukrem cynamonowym lub samym cukrem kryształ.
 Następnie zawijając od dołu później boki tworzymy kopertę tak aby plasterki jabłka były widoczne. Całość koperty uciskając skleić.


 Tak przygotowane koperty ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wcześniej przygotowanym roztrzepanym jajkiem i posypać zamknięcie koperty cukrem cynamonowym lub kryształ.


 Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Po upieczeniu studzić razem z papierem na kratce.

 Takie ciastka wspaniale nadają się na imprezę dla dzieci a także dla dorosłych. Polecam serdecznie.


2 komentarze:

Popularne w tym miesiącu