Reklama

Wyszukaj przepis

Kotlety mielone z piersi gęsi

Jak już dobrze wiecie mam swój drób puki co. A że nie lubię za bardzo schabowych z piersi gęsi czy kaczki dlatego często te piersi wykorzystuję na kotlety mielone lub pieczenie - pasztety na kanapki. Dziś kotlety zrobiłam inaczej i wyszły bardzo mięciutkie rozpływały się w ustach

składniki:

1,5 kg piersi z gęsi ze skórą,
1 bułka pszenna świeża lub czerstwa,
0,5 szklanki mleka,
2 małe jajka,
1 płaska łyżka soli,
1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego,
1 szklanka ( pojemność 210 ml ) wody,
2 łyżki suszonych warzyw ( mam swojskie od mamy ),
3 ząbki czosnku

wykonanie: 


Piersi z gęsi pokroić na mniejsze kawałki. Zmielić przez maszynkę o drobnym sitku razem z czosnkiem. Mięso z piersi gęsi nie ma za ładnego wyglądu tak jak wieprzowe ale smak kotletów jest o wiele smaczniejszy

Bułkę świeżą lub czerstwą namoczyć w mleku, porozrywać ją aby wchłonęła całe mleko ( nie odciskać bułki z mleka )


Do zmielonego mięsa dodać rozmoczoną bułkę razem z mlekiem, jajka, sól oraz pieprz i wszystko ze sobą połączyć. Gotowe mięso jest dość wodniste ale takie ma właśnie być, z mielonego mięsa można wykonać - wyczarować dużo dań obiadowych wystarczy wyobraźnia


Gdy mamy już przygotowane mięso mielone z przyprawami i dodatkami, na patelnię wlać niewielką ilość oleju. Formować kotlety ułożyć na patelni i smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Proszę się nie obawiać kotlety się nie rozpadają


Do garnka wlać szklankę wody, dodać suszone warzywa oraz pół łyżeczki przyprawy z dodatkiem soli. Poukładać usmażone kotlety i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut co jakiś czas podrzucając garnkiem aby kotlety z dołu poszły na górę. Jak już będzie widoczny gęstawy sos to znak że są już dobre


Dzisiejszy obiadek podałam z ziemniakami polanymi sosem z kotletów oraz surówka ze szczypiorku, rzodkiewki ze śmietaną. Kotlety wyszły tak smaczne że nie da się tego opisać



Komentarze

Popularne posty