Reklama

Wyszukaj przepis

Brokułowa ze szpinakiem.

Nie wiecie jak przemycić szpinak który nie wszyscy lubią. Ja znalazłam na to sposób bo powiem tak u nas w domu tylko ja bardzo lubię szpinak reszta domowników go nie cierpi, dlatego do dzisiejszej zupy dodałam właśnie szpinak a rodzinka chętnie zjadła zupkę. Chociaż mąż wyczuł że jest szpinak ale stwierdził że zupka ma mega smak, hmm zdziwiłam się bo mąż nie należy do takich co lubią nowości on woli dania takie z przed lat co gotowali nasi dziadkowie.

 składniki :
Dowolny kawałek mięsa ( u mnie mrożone skrzydełka brojler ),
1 średnia marchew,
500 g brokuła,
kawałek pora,
6 - 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),
4 duże kostki szpinaku ( mrożony w liściach ) lub 8 małych kostek szpinaku mrożonego drobnego,
3 gałązki natki pietruszki oraz kopru,
4 ziela angielskie,
1 liść laurowy,
1 mała śmietana,
0,5 łyżeczki cukru.
 wykonanie : Do garnka wlać 2 litry wody dodać mięso według uznania czyli kto jakie lubi oraz marchew pokrojoną dowolnie. Gotować do miękkości mięsa a w międzyczasie zebrać powstałą w czasie gotowania pianę - szumowiny oraz nadmiar tłuszczu jeśli jest. Gdy mięso jest już miękkie doprawić do smaku ulubioną przyprawą z dodatkiem soli oraz ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pokrojony por i gotować do miękkości ziemniaków.
 W czasie gdy zupa z ziemniakami się gotuje przygotować brokuł. Jak już ziemniaki są dość miękkie dodać przygotowany wcześniej brokuł oraz liście natki pietruszki i kopru pokrojone drobno. Gotować na wolnym ogniu do miękkości brokuła. Jak już brokuł jest miękki dodać mrożony szpinak, ziela angielskie oraz liść laurowy i chwilę pogotować.


 Gdy zupa jest już ugotowana śmietanę rozprowadzić z wywarem od zupy oraz cukrem ( wtedy śmietana nie skwaśnieje w zupie ). Można wyjąć mięso przed zalaniem zupy śmietaną. Zupę zagotować ze śmietaną i gotowa.

 Zupa wyszła bardzo smaczna nie spodziewałam się takiego efektu, połączenie brokuła ze szpinakiem to strzał w dziesiątkę. Gorąco polecam.


Komentarze

Popularne posty