Reklama

Wyszukaj przepis

Sernik z serkiem mascarpone i jagodami

Dziś jak zwykle eksperymentowałam nad ciastem. Zrobiłam sernik z serkiem MASCARPONE i powiem wam że wyszedł bardzo fajny urósł pięknie ale gdy stygł to opadł, ale nie ważne bo w smaku jest mega i rozpływa się w ustach. Na pewno zagości u mnie na stałe, lubię gdy coś wymyślę i wyjdzie dobre i smaczne, będę dalej go ulepszać do tego czasu aż wyrośnie wielgachny i nie opadnie

składniki:

5 jajek,
1,5 szklanki cukru,
80 g masła,
1 kg twarogu z wiaderka,
1 serek MASCARPONE 250 g,
1 budyń śmietankowy 40 g,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

dodatkowo:

1 szklanka około jagód leśnych lub innych owoców

wykonanie:

Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i całość zmiksować na jednolitą pulchną masę. Do ubitej masy jajecznej dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło o temperaturze pokojowej i również zmiksować do połączenia się masy jajecznej z masłem



Do zmiksowanej całości dodać ser z wiaderka ( u mnie pomarańczowy ), budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz serek MASCARPONE i całość zmiksować do połączenia się wszystkich składników


Do blaszki 26/26 można mniejszej wyłożonej papierem do pieczenia wylać ciasto sernikowe, na wierzch ciasta można ułożyć dowolne owoce ( u mnie jagody leśne mrożone )


Przygotowane tak ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, ustawionego na 180 stopni  i piec 55 - 60 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się sernika, przed pieczeniem na dno piekarnika wstawić pojemnik z wodą. Po upieczeniu studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Polecam po ostygnięciu wstawić sernik na desce do lodówki aby się związał

Sernik idealnie nadaje się do kawy jak również dla spodziewanych się gości,  jest tak mięciutki że rozpływa się w ustach i po mimo tego że opadł jest przepyszny



Komentarze

Popularne posty