Jak to w sobotę nie chce się nic robić a tym bardziej jak świeci tak pięknie słoneczko. Ale dziś zrobiłam fasolkę po bretońsku która jest gotowa w zaledwie 15 minut. Mam nadzieję że spodoba wam się przepis i chętnie skorzystacie. Taka fasolka to dobre rozwiązanie dla zapracowanych.
składniki :
5 puszek fasoli grubej ( każda puszka 400 g po odlaniu zalewy 240 g ),
4 pętka kiełbasy śląskiej krótkiej,
2 łyżki oleju,
8 łyżek keczupu łagodnego,
2 łyżki majeranku,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżki suszonej włoszczyzny,
2 szklanki gotowanej wody ( szklanka pojemność 210 ml ),
4 ziarenka ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
1 płaska łyżeczka przyprawy z solą.
wykonanie : Do garnka wlać olej, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę dowolną i chwilę ją podsmażyć mieszając aby się nie przypaliła do dna garnka. Następnie wlać gotowaną wodę i dodać suszone warzywa oraz przyprawę z solą ( nie przesadzić przyprawą bo sól również jest w kiełbasie ), chwilkę pogotować.
Jak już kiełbasa z warzywami chwilę się pogotowała wsypać fasolę ( odlewając z niej wcześniej zalewę ), wsypać również majeranek, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu dodać keczup ( jeśli ktoś lubi na ostro to można dodać keczup pikantny ). Fasolka miała być z koncentratem pomidorowym ale że akurat nie miałam w domu dałam keczup i nie żałuję tej kombinacji.
Fasolkę z keczupem wymieszać i zagotować dodając pod koniec gotowania cukier, ziela angielskie oraz liście laurowe. Całość jeszcze chwilkę zagotować do pojawienia się ładnego koloru od keczupu oraz zabarwienia nim fasolki. Smak takiej fasolki jest słodko - kwaśny jak dla mojej rodziny rewelacja.
Taką fasolkę po bretońsku można podać z chlebem lub bułką. Zależy kto jak lubi, my lubimy bardzo aby w fasolce była zalewa właśnie taka jak u mnie na zdjęciach i zaznaczam to nie jest zupa.
Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.
Wyszukaj przepis dla siebie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne w tym miesiącu
-
Robiliście - piekliście już kiedyś pasztet z cukinii ? jeżeli nie to z czystym sumieniem polecam wam upieczenie takiej wersji pasztetu będzi...
-
Co dziś u was w taki upał króluje w czas obiadowy ? ja przygotowałam kartacze i przyznam się bez bicia że to moje pierwsze kartacze w życiu ...
-
Zdradzę państwu przepis jak przygotować wątróbkę aby w czasie smażenia nie pryskała. Jesteście ciekawi ? w takim razie zabieram się za pisan...
-
Do Niedzielnej kawki kłaniają się pyszne drożdżówki wykonane na zsiadłym mleku z borówkami i kruszonką. Lubicie ? mogą być wykonane z dowoln...
-
Dziś z wielką przyjemnością zaproszę Państwa na pyszną surówkę obiadową z ogórków gruntowych którą nauczyła mnie była teściowa, jest to najs...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz