Reklama

Wyszukaj przepis

Ciasteczka ślimaczki z masą krówka

Dziś jest niedziela to i czas na słodkości dlatego przygotowałam szybko ciasteczka, zrobią je nawet dzieci są bardzo proste w wykonaniu. Na pewną są tacy co lubią słodkości lub spodziewają się gości. Take ślimaczki można zrobić z nadzieniem kto na jakie ma ochotę dlatego polecam szybkie i łatwe w wykonaniu ślimaczki

składniki:

1 gotowe ciasto francuskie 300 g,
3 czubate łyżki masy krówka,
1 jajko.

wykonanie:

Gotowe ciasto rozwinąć, Położyć masę krówka i rozsmarować ją po całym cieście wyrównując masę po całości

Gdy mamy już masę wyrównaną na całym cieście, wtedy zawinąć ciasto z masą jak roladę, nie musi być ciasno


Ze zwiniętej rolady ucinać kawałki po dwa centymetry. W każdej części ciastka położonej po ucięciu w odwrotny sposób tępym końcem noża nacisnąć przez środek (wszystko widoczne na zdjęciach )


Tak przygotowane ciasteczka ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, następnie posmarować roztrzepanym jajkiem


Posmarowane jajkiem ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Po upieczeniu ciastka studzić razem z papierem na kratce. Po ostudzeniu wyłożyć na talerz


Take ciasteczka to idealne rozwiązanie gdy zapragnie się czegoś do kawy lub dla spodziewanych gości. Ja zrobiłam z jednej porcji ciasta bo jest nas trzech ale jeśli ktoś spodziewa się większej ilości gości wystarczy zwiększyć składniki. Mi wyszło 13 sztuk ciastek



Komentarze

Popularne posty