Reklama

Wyszukaj przepis

Pyszna babka ze szpinakiem.

Dziś naszło mnie na pieczenie a ze miałam nie za dużo szpinaku mrożonego więc wymyśliłam sobie babkę, bardzo szybka w wykonaniu a już nie powiem jak szybko zniknęła został tylko malutki kawałek. Ale to chyba o czymś świadczy kiedy tak szybko zniknęła. Podejrzewam że będziecie bardzo zainteresowani tym przepisem.

składniki :
5 jajek,
1 szklanka cukru ( szklanka pojemność 210 ml ),
2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 szklanki oleju,
3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej.

dodatkowo :
4 kostki mrożonego szpinaku dużego lub 6 małych kostek,
5 sztuk średnich truskawek.
wykonanie : Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na pulchną masę.
Do zmiksowanej masy jajecznej wsypać obie mąki, dodać proszek do pieczenia oraz mleko i olej. I również całość zmiksować do połączenia się masy jajecznej z resztą składników. Zmiksowane ciasto podzielić na dwie równe części.

Jedną połowę ciasta zostawiamy czystą zaś do drugiej dodajemy wcześniej odmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Dokładnie zmiksować do połączenia się ciasta ze szpinakiem.

Do blaszki 40 * 12 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułka tartą wylać całe białe ciasto, na białe ciasto przez środek wylać ciasto ze szpinakiem. Końcówką łyżki przez całość zaczynając od góry aż do końca zrobić tak zwane esy - floresy.


Na zrobione esy - floresy ułożyć pokrojone w plasterki truskawki ( można dać więcej ja dałam tyle ile syn nie zdążył zjeść 😂 ). Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 55 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się ciasta i tak zwanego suchego patyczka.

Gdy ciasto już się upiecze wyjąć z piekarnika i ostudzić, jak już ostygnie z najbardziej gorącego wyjąć je razem z papierem na ręcznik papierowy, posypać cukrem pudrem, odjąć papier. Wystudzone całkowicie przekroić sprawdzając czy dobrze wyszło.


Ciasto sama sobie wymyśliłam i wyszło mi idealne za pierwszym razem, myślę że wam również powinno się udać nie jest w nim nic skomplikowanego wystarczy dobrze trzymać się przepisu. Wystudzone ciasto pokroić w dowolne kawałki na talerz.
Taka babka idealnie nadaje się do poobiedniej kawy lub nawet dla spodziewających się gości. Rodzinka również będzie zachwycona. A w tajemnicy wam powiem że to dobry pomysł na przemycenie szpinaku jeśli ktoś w rodzinie nie lubi u mnie się sprawdziło.








Komentarze

Popularne posty