Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 31 lipca 2020

Cukinia w cieście.

Ach jak my uwielbiamy cukinię, możemy ją jeść w każdej postaci. Tą przygotowałam tak jak zawsze mama nam robiła gdy byliśmy mali. Nigdy nie zapomnę tego czasu gdy już urosły cukinie czy kabaczki wtedy biegliśmy do ogrodu przynosiliśmy cukinię i mówiliśmy "mamo zrób nam z cukinii bliny " a mama się śmiała i mówiła " to nie bliny a cukinia w cieście ".

składniki :
1 młoda cukinia 700 g,
sól,
1,5 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),
2 jajka,
1 szklanka mleka,
olej do smażenia.
wykonanie : Cukinię całą razem ze skórą i pestkami ( ale tylko w przypadku gdy jest młodziutka ). Umyć ją i odciąć końcówki. Pokroić w krążki około pół centymetra i każdy osobno posolić, odstawić aby cukinia zmiękła. Jak już widać wodę w cukinii odlać ją, ( to woda z cukinii która powstała po nasoleniu krążków ).
Do miski wbić całe jajka, wsypać mąkę i wlać mleko można dodać szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać widelcem do połączenia się ze sobą wszystkich składników.
Do gotowego wymieszanego ciasta wkładać krążki z cukinii z których odlaliśmy wodę. Na patelnię wlać oleju tak aby było zakryte dno patelni, ułożyć krążki z cukinii nasączone w cieście i smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor.


Taka usmażona cukinia w cieście to świetna przekąska np. gdy oglądamy telewizję. Nie wchłaniają dużo tłuszczu. Taką cukinię można jeść jako dodatek do kanapki. Kto uwielbia cukinię polubi również ją w takiej wersji.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu