Reklama

Wyszukaj przepis

Kalafiorowa.

Zupkę na którą podam wam przepis przygotujecie w zaledwie trzydzieści minut. Mam nadzieję że znajdują się tu osoby które obserwują mojego bloga którzy chętnie korzystają z przepisów na zupki, ja jak już wiecie jestem zupo - maniaczką, jak dla mnie szybciej najadam się zupa niż drugim daniem. Z dwóch dań nie gotuję obiadów bo by nie zjedli a ja nie jestem z tych aby wyrzucać jedzenie wolę go przerobić niż wyrzucić, choć prawdę mówiąc nie wszystkie zupy da się przerobić.

składniki :
0,5 kg porcji rosołowych ( 2 sztuki ),
1 marchew 100 g,
2 korzenie pietruszki 150 g,
6 - 8 ziemniaków ( w zależności od wielkości i gęstości zupy ),
1 łyżka suszonej włoszczyzny,
4 ziarenka ziela angielskiego,
1 kalafior 395 g,
2 liście laurowe,
1 łyżka liścia pora,
1 łyżka liści lubczyk - magii,
3 czubate łyżki śmietany 18 %,
1 łyżeczka cukru,
1 pęczek natki pietruszki 25 g,
1 łyżka przyprawy z solą np. Vegeta.
wykonanie : Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte porcje rosołowe, korzenie pietruszki oraz marchew pokrojoną dowolnie. Gotować do miękkości porcji oraz warzyw ( w czasie gotowania zdjąć powstałe szumowiny ) . Jak już porcje są miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ziela angielskie, liście laurowe, liścia pora oraz suszoną włoszczyznę i gotować na wolnym ogniu do czasu miękkości ziemniaków.
Gdy ziemniaki w zupie są już miękkie doprawić ją do swego smaku przyprawą z solą dodać podzielone koszyczki kalafiora oraz łyżkę liści lubczyk - magii i gotować do miękkości kalafiora ( ja nie rozgotowuję go ponieważ lubimy gdy czuć jak chrupie ). W czasie gdy kalafior gotuje się w zupie śmietanę rozrobić z wywarem od zupy i łyżeczką cukru ( dodając cukier do śmietany nie zważy ona się w zupie ).

Jak już kalafior jest miękki według naszego uznania, wlać przygotowaną śmietanę i szybkim ruchem zamieszać, lekko zagotować. Na koniec wkroić natkę pietruszki i lekko zagotować zupkę można jeszcze doprawić według siebie przyprawą z solą.


Zupka wyszła bardzo smaczna można ją podać ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem.Wyszła tak dobra że zjedli po trochu a teraz co chwilę podchodzą do garnka i dojadają.




Komentarze

Popularne posty