Reklama

Wyszukaj przepis

Pieczarkowa

Witam was serdecznie u mnie dziś pyszna zupka pieczarkowa jedna z moich ulubionych zup. Po za tym uwielbiam wszystkie zupy, nie gotuję obiadów z dwóch dań bo po prostu by nie zjedli a ja nie jestem z tych aby wyrzucać jedzenie. Wolę z jednego dania ugotować i codziennie coś innego niż nagotować nie wiadomo ile a potem wyrzucić, teraz nie mam zwierząt ponieważ mieszkam w mieście choć kury i gęsi mamy u szwagra ale tu nie mam komu oddać choćby zupy

składniki:

300 g kości żeberkowej do zup,
500 g pieczarek,
1 marchew 200 g,
1 mały korzeń pietruszki,
kawałek korzenia selera,
1 gałązka liści selera,
1 mały liść pora,
4 - 8 ziemniaki ( w zależności od wielkości ),
4 ziarenka ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
1 torebka zupy pieczarkowej w proszku,
165 g śmietany 18 %,
1 płaska łyżeczka cukru,
1 pęczek natki pietruszki 20 g,
1 łyżka przyprawy z solą np. Vegeta,
1 czubata łyżka masła

wykonanie:

Do garnka wlać 2 litry wody dodać umytą kość żeberkową na zupy, wkroić dowolnie pokrojoną marchew, korzeń pietruszki oraz korzeń selera, wkroić również liść pora i selera. Od czasu zagotowania się wywaru zmniejszyć gaz i gotować do miękkości mięsa na kości po pół przykrytą pokrywką. Gdy mięso na kości jest już miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować na wolnym ogniu do ich miękkości

W czasie gdy ziemniaki gotują się w wywarze na zupę przygotować pieczarki, obrać ich i pokroić w cienkie plasterki a nóżki w cieniutkie kółeczka. Na patelnię położyć masło, dodać przygotowane pieczarki i smażyć tak długo aż z pieczarek wyparuje woda


Gdy w wywarze na zupę ziemniaki są już miękkie dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz usmażone pieczarki na maśle. Całość pogotować na wolnym ogniu około 15 minut, w międzyczasie doprawiając zupę przyprawą z solą

Jak już zupa pogotowała się oznaczony czas przygotować zupę w proszku ( nie koniecznie jeśli ktoś nie używa można pominąć ). śmietanę rozprowadzić z gorącym wywarem od zupy oraz łyżeczką cukru, dodać do tego zupę w proszku i całość rozmieszać aby nie było grudek, ( dodając cukier śmietana w zupie się nie zważy )



Jak już mamy przygotowaną śmietanę z zupą w proszku wlać ją do gotującej się zupy, szybko zamieszać i pogotować na wolnym ogniu około 10 minut. Na koniec wkroić drobno pokrojoną natkę pietruszki i zagotować jeszcze około 5 minut, zdjąć z ognia


Zupka wyszła bardzo smaczna, ja dodaję czasem zupę w proszku bo jak dla mnie jest o wiele lepszy smak ale jeśli ktoś nie lubi można pominąć i zupę zabielić samą śmietaną. Moją zupkę podałam ze świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Mąż i syn byli zachwyceni smakiem tej zupy



Komentarze

Popularne posty