Żeberka w sosie
Jak tam obiad u was we wtorkowe popołudnie? Ja miałam dziś ochotę na żeberka więc je w miarę szybko przygotowałam aby zadowolić swoja rodzinę pysznym obiadkiem. Wieprzowe mięso może nie jest za zdrowe ale czasami chce się człowiekowi czegoś innego niż tylko drobiowe, dlatego zrobiłam żeberka w sosie bo tak najbardziej lubimy. " Lubimy świniaka gdy na niego najdzie nam ochota wtedy przyrządzamy i brzuchy napełniamy "😂😂
składniki:
1,5 kg żeberek wieprzowych paski,1 łyżka przyprawy do mięsa,
1 łyżka pieprzu ziołowego,
3 łyżki oleju,
3 szklanki wody,
1,5 łyżki suszonych warzyw,
3 czubate łyżki śmietany 18 %,
1 łyżka mąki,
1 pęczek natki pietruszki 20 g,
0,5 łyżeczki przyprawy z solą np. Vegeta
wykonanie:
Przygotować żeberka wieprzowe pociąć je na dowolne kawałki ja pocięłam w dłuższe. Gdy mamy już przygotowane żeberka wsypać przyprawy oraz wlać olej, Całość dokładnie wymieszać rękoma aby przyprawy weszły w każdy kawałek żeberek. Odstawić na 15 minut aby mięso odpoczęło a przyprawy w nie wchłonęły
Gdy żeberka odstały swój czas w przyprawach, ułożyć je na rozgrzanej suchej patelni i obsmażyć z obu stron na rumiany kolor ( dobrze jest gdy mamy głęboką patelnię ), można lekko przypalić mięso wtedy będzie dużo smaczniejszy i aromatyczny sos
Do podsmażonych żeberek wlać wodę i wsypać suszone warzywa ( jeśli nie mamy głębokiej patelni przełożyć żeberka do garnka ). Żeberka dusić na małym gazie pod przykryciem co raz przekręcając mięso na druga stronę tak długo aż mięso na żeberkach będzie miękkie i kości z żeberek zaczną odchodzić. Jak w czasie duszenia pozostanie około dwóch szklanek wody dodać pokrojoną natkę pietruszki i pogotować bez przykrycia
W czasie gdy żeberka duszą się już bez przykrycia z natką pietruszki, rozrobić w miseczce w gorącym wywarze od żeberek śmietanę z mąką tak aby nie było grudek
Gdy żeberka są już wystarczająco miękkie wlać rozrobioną wcześniej śmietanę z mąką, zwiększyć gaz i zagotować do powstania sosu, gotujący się sos powinien być lekko gęstawy w czasie gotowania się sosu z mięsem żeberkowym doprawić do smaku solą lub przyprawą uniwersalną kto jak woli gdyż nie wszyscy mamy takie same smaki
Tak przygotowane żeberka podałam z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz polanym sosem z żeberek oraz surówka z młodej kiszonej kapusty surówka z młodej kapusty powiecie że taki obiad to raczej od święta ja jestem innego zdania jem kiedy mam ochotę i pieniądze na zakup chociaż teraz na tych żeberkach to mięsa jest tyle co kot napłakał ale przyrządzone dobrze smakują wyśmienicie
Żeberka przygotowane u mamy były podobnie z tym że żeberka były obsypane przyprawą do mięsa czerwona dodany był także lubczyk oraz 1 łyżka oleju wszystko zostało wmasowane w mięso żeberkowe po czym obsmażone na suchej rozgrzanej patelni następnie została wlana woda 2 szklanki o pojemności 250 ml i tak z warzywami suszonymi były duszone na wolnym ogniu do pełnej miękkości mięsa i wyparowaniu większości wody, następnie gdy w żeberkach pozostało niewiele wody w 0,5 szklanki wody zimnej przegotowanej rozrobiłam 0,5 łyżki maki ziemniaczanej wlać całość do duszących się żeberek i zagotować do powstania sosu. Obiad był podany z ryżem oraz surówką z buraczków czerwonych surówka z buraczków
Komentarze
Prześlij komentarz