Reklama

Wyszukaj przepis

Ciasto " Puchaty cielaczek ".

Nie macie pomysłu na ciasto które każdy by chętnie zjadł ? Z miłą chęcią podzielę się z wami przepisem na pulchne ciasto, bardzo proste w przygotowaniu a już nie wspomnę jak szybko znika dziś zrobiłam że będzie na niedzielę a tu już go prawie nie ma. I co teraz począć będzie trzeba kolejne piec ha ha. Mogłam lepiej piec w nocy jakby już spali. A z drugiej strony bardzo się cieszę że im posmakowało.

składniki :
5 jajek,
1,5 szklanki cukru ( szklanka pojemność 210 ml ),
3/4 szklanki oleju,
1,5 szklanki mąki,
4 łyżki z górką mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki śmietany 18 %,
1 łyżka kakao.

wykonanie : Żółtka oddzielić od białek ( dopilnować aby żółtko nie dostało się do białek ). Do miski dodać same białka ubić je mikserem na najwyższych obrotach, następnie cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru i zmiksować na sztywną pianę ( dobrze ubita piana jest wtedy gdy lśni i nie spływa z łapek miksera ).
Do dobrze ubitej piany z białek dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Jak już mamy zmiksowane białka z żółtkami małym strumieniem  wlewać olej i miksować do połączenia się masy białkowej z żółtkami i olejem.

Jak już wcześniejsze składniki mamy dobrze połączone, wsypać obie mąki oraz proszek do pieczenia i również dokładnie zmiksować do połączenia się masy jajecznej z mąkami i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać śmietanę i także zmiksować całość.

Przygotowane ciasto większą część przelać do blaszki 32 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia. A do mniejszej części dodać kakao i dokładnie wymieszać łyżką aby nie było grudek z kakaa lub kakao przesiać przez sito. Na białe ciasto kłaść po trzy łyżki ciasta kakaowego tak aby były kropki jak u biedronki.

Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 45 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka ( moje ciasto się lekko przypiekło dlatego polecam z dziesięć minut przed końcem pieczenia przykryć folią aluminiową ). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i chwilę ostudzić w blaszce.
Gdy już ciasto trochę przestygło, wyjąć razem z papierem na ręcznik papierowy do całkowitego ostygnięcia. Jak już ostygnie posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Oddzielić ciasto od papieru. Bardzo ładnie odchodzi nic się nie przykleja ani nie przystaje.

Ciasto idealnie nadaje się do kawy jak również na święta czy dla spodziewających się gości. Jest tak pulchne że rozpływa się w ustach. Jego puszystość jest wyczuwalna w reku podczas spożywania, przepis uważam za bardzo prosty wykonają go nawet starsze dzieci jedynie rodzic może pomóc w ubiciu piany. Serdecznie polecam.





Komentarze

Popularne posty