Reklama

Wyszukaj przepis

Mięso z chrząstką wieprzowe w sosie własnym.

Witam serdecznie w niedziele u mnie obiad inny niż u wszystkich nie ma rosołu ani schabowego ale za to jest przepyszne mięso z chrząstką. Przecież nie muszę gotować jak każdy jestem sobą i gotuje na co najdzie nas ochota. Nie wiem jak wy ale ja już czasem mam dość gotowania i codziennego wymyślania co zrobić znowu na obiad, czasami brakuje mi już pomysłów aż głowa boli od tego wymyślania.

składniki :
1,5 kg mięsa wieprzowego z chrząstką,
0,5 łyżki suszony lubczyk,
2 łyżka przyprawy do gyrosa,
4 łyżki oleju,
3 szklanki wody ( szklanka pojemność 210 ml ),
2 łyżki suszonej włoszczyzny,
1 pęczek świeżego kopru 25 g,
1 płaska łyżeczka przyprawy z solą.

wykonanie : Mięso wyjąć z paczki ( takie mięso z chrząstka można kupić w paczce jak również na kilogramy ) i umyć, osuszyć na durszlaku z nadmiaru wody. Gdy już mięso ociekło z wody posypać przyprawami dodać olej i całość dokładnie wymieszać aby mięso połączyło się z przyprawami, odstawić na dziesięć minut.


Gdy mięso w przyprawach odstało już swój czas przełożyć całą zawartość na suchą głęboką patelnię i podsmażyć co raz je mieszając na lekko brązowy kolor. Jak już jest dość podsmażone wtedy wlać dwie i pół szklanki wody i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem.


Gdy mięso jest już prawie miękkie wtedy dodać jeszcze pół szklanki wody oczywiście przegotowanej, suszoną włoszczyznę, ziela angielskie cztery, dwa liście laurowe oraz przyprawę z solą. Całość dusić nadal na wolnym ogniu pod przykryciem do pełnej miękkości mięsa i powstania sosu, na koniec dodać drobno pokrojony koper i chwile podsmażyć ( oczywiście trzeba pamiętać o tym aby mięso mieszać podczas duszenia ).


Tak przygotowane mięsko podałam z makaronem gwiazdeczki ugotowanym osobno oraz pomidorem posolonym i obsypanym pieprzem. Mięsko wyszło tak delikatne i mięciutkie że aż rozpływało się w ustach. Może to nie jest za bogaty obiad ale za to bardzo smaczny.




Komentarze

Popularne posty