Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

czwartek, 10 września 2020

Makaron z podsmażoną cebulą, kiełbasą i żółtym serem.

Nie macie pomysłu na obiad ? Podam wam przepis na obiad gotowy w piętnaście minut a do tego jeszcze tani. Mam nadzieję że wam się spodoba to danie i będziecie często do niego wracać, mój syn uwielbia te danie i bardzo często o nie prosi. Lecz ja muszę codziennie zrobić coś nowego lecz dziś na życzenie syna przygotowałam jego ulubione danie.

składniki :
400 g dowolnego makaronu,
2 cebule 200 g,
4 pętka kiełbasy regionalnej,
4 łyżki oleju,
400 g sera żółtego.
wykonanie : Przygotować cebulę, oczyścić ją z koszulek i pokroić w kostkę. Na patelnię dodać olej rozgrzać go i przełożyć przygotowaną cebulę, smażyć ja na małym ogniu do czasu aż się zeszkli i lekko uzyska kolor brązowy.
W czasie gdy cebula się smaży przygotować kiełbasę, oczyścić ją ze skórki i pokroić w grubszą kostkę. Jak już mamy przygotowaną kiełbasę a cebula jest dość podsmażona, przełożyć do cebuli kiełbasę i całość podsmażyć na średnim ogniu do czasu aż kiełbasa ładnie się podsmaży na rumiano.


Gdy kiełbasa się smaży z cebulką, to w międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie, przelać ugotowany na durszlak i zahartować go zimną wodą, odczekać chwilę aż ocieknie z nadmiaru wody. Jak makaron już odciekł z wody, przełożyć go do garnka, dodać usmażoną kiełbasę z cebulą i całość podsmażyć przez chwilę cały czas mieszając.

Gdy mamy już podsmażony makaron z kiełbasą i cebulą. Przygotować ser żółty trzysta gram zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać starty ser do usmażonego makaronu z cebulą i kiełbasą i całość podsmażyć oczywiście cały czas mieszając do czasu aż cały ser się rozpuści, zdjąć z ognia.


Jak już całe danie jest gotowe, sto gram sera żółtego zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Przed podaniem dania posypać je serem żółtym drobno startym. Jeśli ktoś lubi można dodatkowo polać keczupem. Takie danie to wspomnienia z mego dzieciństwa, bardzo często przygotowywała je nam mama.
Takie danie jeśli ktoś nie lubi z kiełbasą można zrobić z warzywami kto jakie lubi. Ja nazwałam to danie daniem jednogarnkowym, jest szybkie w przygotowaniu, znika z talerza jeszcze szybciej niż to możliwe a miny mojej rodziny są bezcenne nie do opisania.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu