Wątroba wieprzowa z cebulką w sosie własnym
Witam was serdecznie w niedzielę jak to u Polaków zazwyczaj rosół i schabowy, a ja jak zwykle inaczej niż inni. W domu zachcieli wątroby a że wszyscy uwielbiamy to ją przygotowałam w sosie własnym i rodzinka była zachwycona obiad zniknął w mgnieniu oka. Może i jestem inna niż wszyscy ale jak ja to mówię nie jestem wszyscy jestem sobą i tylko sobą i gotuję to na co mamy ochotę
składniki:
wykonanie:
Przygotować wątrobę, pokroić ją w paski tak po około dwa dwa i pół centymetra, najlepiej będzie o ile dacie radę powycinać żyłki. Następnie wątrobę umyć i położyć na durszlaku aby ociekła z wody. Jak już wątroba ociekła każdy kawałek brać do woreczka foliowego i ubić go młotkiem do kotletów, ułożyć na talerzu
Jak mamy już przygotowaną całą wątrobę, w miseczce z przygotowaną mąką obtoczyć wątrobę z obu stron. Na patelni rozgrzać lekko olej, wlać go tyle aby zakrył dno patelni. Położyć wątrobę obtoczoną w mące i na małym ogniu smażyć z obu stron lekko ją przypalając
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGil40ufwD4NjXGdFytDdySC_t2O13H_0WH5-NQLiPqdanlqCE0YR1f_djoiF2ECm69biCQ0D8Npc7gsbJpd5GggYrgjTusBvLNVHQIG79_u2HdvmMy2oReSg_bb9kMITiFlOeOQWmAks/s320/119889082_329291788499123_2979486634527025410_n.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqDLxzoAGomp3Da_8KwKCNxgAChsUdAQJt-vKpqBMzBRgm6svZoNBhrIqI2MTMVuMK2sD4SYDj1_sFFdkUBQv5IwYCIy3K7PWBbp7q57bY0kSRv5ntc4QxpjpxwEokKYXhz0YH_2PghgE/s320/119984700_327598808324018_7868091721588580619_n.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEge9CbLT_engEpDt9UAgBuHdKXy2BJYe1U_gYSUB-37tIHvUnzIKZH2cA3BwnhEwYb4tZw_-R4Tu4272jLHNMHgoIyHlMuc8FPHjuzhkvWjkFgEXX9QMUP-bZfb-JscEQZj8JCCvgKTe8A/s320/119964439_345786646573896_2049550347108028841_n.jpg)
Do garnka wlać szklankę letniej wody, ułożyć usmażoną wątrobę dodać warzywa suszone, ziela angielskie oraz liście laurowe. Następnie na tłuszczu po smażonej wątrobie usmażyć cebulę pokrojoną w piórka i również dodać do wątroby ( tłuszczu nie wlewać do wątroby ). Dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając do czasu aż powstanie sos widoczny na zdjęciu. Wątrobę posolić na sam koniec wtedy nie będzie twarda
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjUXxBc7FnCA_pqCEJOdI2hKjGeA5Qvx7Zn3X3c6UULFrSmJWrUnLUdIazppRl9fTfruJkOUOzW0P82Xw3iag9jDcWKfGdQ0IOMS0nFhFl3Yprc-qLfa0SyubrYYOOGhyphenhyphenXFFV53AAoxyQw/s320/119983441_942228732947499_1782836416133741600_n.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhxgd_uplky5Q25jccldfPZto2JG0IofZ5yPLMKaGWDx0JjM_RNL3cl-yQCoD5PRWIz62d6DWFOq5sw0F44La3nIiHIfYsLVA5N43R8oJfJy8QaB7Xirkk0AO3yKjFRcduCcbXaIx4XHzE/s320/119986748_3942625895753627_2792453665554093571_n.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiXzOQ13VxYaPRFJ8ZGWzKyjL_Unw-K60yvKWGZ64MO5HdX7grh7-wd2huwXgzC15UgoxPnxW3jcs-lgT69bEYR63js1gTxfo3UTT2jNZEL15-2peZbllH4Yyc2MwTi_rWYn21G8o6Q68Q/s320/119911538_739392403573775_5509112820535232021_n.jpg)
Tak przygotowana wątrobę podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz grzybki które sama robiłam opieńki z cebulką w sosie pomidorowym. Obiad jest szybki w przygotowaniu a jeszcze szybciej znika. Sos wyszedł bardzo smaczny mało co go spróbowałam bo mi zjedli u mnie był tylko na wątrobie
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj1qkSJs3XcH8TN5NQN_mgj1JpDVfVS0CxRgtzCXE1SOMRk0dMsb3pxUyy1tlmKJQmqnMaQZCOe42a-LnfObhMmwg9RHkOyw_nvYa9zb-6cJMrf-bQkro8etR2iwu1wO1kGQ5_X6Yn0iwo/s320/119891711_424207138976465_3811019009356055578_n.jpg)
Pyszne jedzonko 😋
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję wyszła przepysznie i wcale nie wygląda jak jeden opisał że jak g..no na talerzu prawda.
Usuń