Witam was serdecznie w niedzielę jak to u Polaków zazwyczaj rosół i schabowy, a ja jak zwykle inaczej niż inni. W domu zachcieli wątroby a że wszyscy uwielbiamy to ją przygotowałam w sosie własnym i rodzinka była zachwycona obiad zniknął w mgnieniu oka. Może i jestem inna niż wszyscy ale jak ja to mówię nie jestem wszyscy jestem sobą i tylko sobą i gotuję to na co mamy ochotę.
składniki :1 kg wątroby wieprzowej,
1 łyżka suszonych warzyw,
1 szklanka przegotowanej letniej wody ( szklanka pojemność 210 ml ),
8 - 10 łyżek mąki pszennej,
1 płaska łyżeczka soli,
2 małe cebule 100 g,
3 ziarenka ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
olej do usmażenia wątroby.
wykonanie : Przygotować wątrobę, pokroić ją w paski tak po około dwa dwa i pół centymetra, najlepiej będzie o ile dacie radę powycinać żyłki. Następnie wątrobę umyć i położyć na durszlaku aby ociekła z wody. Jak już wątroba ociekła każdy kawałek brać do woreczka foliowego i ubić go młotkiem do kotletów, ułożyć na talerzu.Jak mamy już przygotowaną całą wątrobę, w miseczce z przygotowaną mąką obtoczyć wątrobę z obu stron. Na patelni rozgrzać lekko olej, wlać go tyle aby zakrył dno patelni. Położyć wątrobę obtoczoną w mące i na małym ogniu smażyć z obu stron lekko ją przypalając.







Pyszne jedzonko 😋
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję wyszła przepysznie i wcale nie wygląda jak jeden opisał że jak g..no na talerzu prawda.
Usuń