Reklama

Wyszukaj przepis

Kluski pszenne kładzione z chipsami z szynki.

Dziś szybki obiad wymyślałam bo jakoś natchnienia nie miałam, jest mi smutno jest mi źle bo moja przyjaciółka opuściła mnie pojechała do siebie do Słupska a mi jest bardzo smutno ona jest dla mnie jak siostra. A że przyjechała córka i akurat to danie uwielbia ponad wszystko tak więc mamusia przygotowała i córeczce nie żałowała. Najadła się cała rodzinka a mi uśmiechnęła się minka.

składniki :

6 szklanek mąki pszennej tortowej ( szklanka pojemność 210 ml ),

1 jajko,

2,5 łyżeczki soli,

2,5 szklanki mocny gaz wody ( u mnie Żywiec Zdrój ),

1,5 szklanki mleka 3,2 %,

2 opakowania po 250 g każde szynka zawędzana.


wykonanie : Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, wsypać sól i wlać wodę gazowaną. W trakcie mieszania składników wlać mleko i całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników ze sobą. Konsystencja ciasta powinna być jak kwaśna śmietana nie może być za rzadka.



Gdy mamy już wymieszane ciasto wtedy do garnka wlać wodę posolić ją i zagotować. Gdy woda już się zagotuje łyżkę zamoczyć w gorącej wodzie, następnie nabierać niewielką ilość ciasta na łyżkę i wkładać ciasto do gotującej się wody. Gdy kluski wypłyną na wierzch gotować na wolnym ogniu przez trzy minuty, ugotowane wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody.



Ugotowane kluski podałam z usmażonymi chipsami szynki zawędzanej zakupionej w Biedronce oraz kilkoma kroplami tłuszczu z podsmażanej szynki. Takie kluski to bardzo szybkie rozwiązanie na szybki obiad dla zapracowanych. Potwierdzam że właśnie te kluski są bardzo smaczne i syte.



Komentarze

Popularne posty