Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

czwartek, 29 października 2020

Kluski ziemniaczano - buraczane.

Lubicie kluski różnego rodzaju a mianowicie w formie klusek śląskich ? Podam wam świetny pomysł na kluski z dodatkiem buraka czerwonego. Tak sobie siedziałam i miałam nic nie gotować no cóż nie byłabym sobą gdybym nie ugotowała toć nie mogłabym tego przeżyć, więc na szybko wymyśliłam kluski a że miałam w domu akurat buraka nie musiałam schodzić do piwnicy to dodałam do ziemniaków i razem ugotowałam. To już wiecie że lubię kuchenne kombinacje. Zrobiłam je z dodatkiem mąki którą można zakupić w sklepie internetowym pod podanym linkiem  https://www.skleppm.pl/.

 składniki :

1,400 kg ziemniaków,

220 g buraków czerwonych,

3 szklanki mąki ziemniaczanej ( szklanka poj. 210 ml ),

1 szklanka mąki pszennej ( u mnie mąka Szymanowska z http://www.polskiemlyny.pl/ ,

3 jajka.


wykonanie : Przygotować ziemniaki oraz buraki. Obrać wszystko umyć i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki z burakami odlać i osuszyć za pomocą gazu ( postąpić dokładnie tak jakbyśmy gotowali ziemniaki do obiadu, ja żeby szybciej wystygły studziłam na oknie z przeciągiem ).

Jak już ziemniaki ostygły do tego stopnia że można wziąć je do rąk, przecisnąć przez praskę razem z burakami do ziemniaków lub zmielić maszynką do mięsa o drobnych oczkach. Do przeciśniętych ziemniaków wbić całe jajka i dodać obie mąki. Wszystko razem wyrobić za pomocą rąk do połączenia się wszystkich składników ze sobą.
Przygotowane ciasto ziemniaczano - buraczane nabierać do ręki mały kawałek i formować kuleczkę lub dowolny kształt. Do garnka wlać wodę posolić ją. Jak już woda w garnku się zagotuje wkładać uformowane kuleczki. Od czasu zagotowania się wody z kluskami gdy wypłyną one na wierzch wtedy zmniejszyć gaz i pogotować je przez 5 minut. Ugotowane kluski wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody.


Ugotowane kluski podałam ze skwarkami usmażonymi ze słoniny. Można również robić w nich dziurkę i będą jako śląskie a wtedy takie z dziurką można podać np. z gulaszem lub kto z czym będzie miał ochotę. Powiem wam że kluski wyszły rewelacyjne i dobry kamuflaż przed dziećmi które np. nie lubią warzyw czy buraków.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu