Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 30 października 2020

Gulasz z szynki.

Dziś przeżyłam wstrząs po rozjaśnianiu włosów, a mianowicie dostałam silnego uczulenia nie dość że mnie wysypało to jeszcze spuchłam. Ale na szczęście wszystko dobrze się skończyło i obiad również przygotowałam może nie za specjalny ale właśnie taki zażyczyła sobie córka, a że szynkę miałam to dość szybko gulasz przygotowałam. Za kaszą gryczaną nie przepadam, zaś córka jest w tej właśnie kaszy zakochana to mamusia jej ugotowała.

składniki : 

1,100 kg szynki wieprzowej,

1,5 łyżki przyprawy do mięsa,

3 łyżki oleju,

3,5 szklanki wody przegotowanej zimnej ( szklanka poj. 210 ml ),

2 łyżki suszonych warzyw,

5 ziarenek ziela angielskiego,

1 liść laurowy,

0,5 łyżeczki przyprawy np. Doprawka.


surówka z ogórka kiszonego :

6 - 8 ogórków kiszonych,

1 średnia cebula,

szczypta soli,

0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,

3 łyżki oleju.


wykonanie : Przygotować szynkę, pokroić ją w kostkę dowolnej grubości. Następnie gdy już mamy pokrojoną szynkę w kostkę, posypać przyprawą do mięsa ( ja używam http://www.knorr.com/  )  dodać olej i całość dokładnie wymieszać do połączenia się mięsa z przyprawą i olejem.



Przygotowane wymieszane mięso z przyprawą przełożyć na dużą patelnię i obsmażyć je na rumiany kolor ( można lekko nawet przypalić wtedy lepszy będzie sos ). Jak już jest ładnie podsmażone wlać 3,5 szklanki wody, dodać suszone warzywa, ziela angielskie, liść laurowy oraz posypać przyprawą z solą kto jaką lubi. tak przygotowane dusić pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu.


W czasie gdy mięso dusi się z warzywami przygotować surówkę z ogórka kiszonego. Cebulę pokroić w drobną kostkę lekko posolić i ściskać aby zmiękła, ogórki również pokroić w kostkę posypać pieprzem, dodać olej i całość wymieszać.
Jak już mamy surówkę przygotowaną. W międzyczasie sprawdzamy mięso na gulasz, gotowane - duszone na wolnym ogniu powinno być miękkie i woda powinna tak wyparować aby zrobił się sam w sobie sos ( my chcieliśmy rzadszy ale jak ktoś ma ochotę na gęstszy wystarczy dodać mąki i będzie bardziej gęsty ).
Tak przygotowane mięso na gulasz podałam tak jak pisałam na początku z kaszą gryczaną oraz surówką z ogórka kiszonego. Każdy taki gulasz może podać z czym ma ochotę czy z kaszą jęczmienną czy z ziemniakami, decyzja należy do was.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu