Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 4 października 2020

Szybkie gofry z ciasta francuskiego.

Tak sobie siedziałam i na szybko gofry wymyślałam, miały być ciasteczka z kremem ale jak na złość skończyły się jajka i mleko. Ale nie byłabym sobą gdybym dla bliskich nie wymyśliła coś na osłodę dnia. Pewnie już znacie ten sposób ale przysięgam wymyśliłam to cudo na poczekaniu, rodzinka szczęśliwa a dla mnie to najważniejsze.

składniki :

2 ciasta francuskie ( każde po 300 g ),

1 słoik powideł śliwkowych lub dowolnego dżemu,

gofrownica.


wykonanie : Przygotować gotowe ciasto francuskie, przekroić je wzdłuż na dwa paski po 12,5 centymetra oraz w poprzek na trzy paski po 13,5 centymetra. W sumie z jednego ciasta wychodzi sześć kwadratów.


Gdy mamy już przygotowane kwadraty z obu ciast, rozgrzać gofrownice, położyć kwadrat ciasta i piec do ładnego zarumienienia. Moje piekły się dwie minuty ale każda gofrownica jest inna. Upieczone gofry studzić na kratce.


Upieczone i wystudzone na kratce gofry podałam z powidłami śliwkowymi. Wyszły bardzo smaczne i chrupiące. Można podawać z czym macie ochotę. Takie gofry to szybkie rozwiązanie deserku dla dzieci i nie tylko. Może to nic specjalnego ale zawsze coś nowego.



2 komentarze:

Popularne w tym miesiącu