Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

poniedziałek, 26 października 2020

Zwykłe ciasto z jabłkami na maślance.

Rano zanim ugotowałam obiad upiekłam sobie ciasto, niby zwykłe a jednak niezwykłe. Jabłka wymieszane z galaretką a ciasto z dodatkiem maślanki, wyszło fajne i smak nie do opisania znika szybciej niż to możliwe. Może skusicie się na przepis powiem tylko tyle że nic skomplikowanego, bardzo szybko się je wykonuje. Kto lubi piec i ma do tego rękę na pewno mu wyjdzie. Zaznaczę że ciasto piekłam z dodatkiem mąki Szymanowskiej którą można zakupić pod podanym linkiem https://www.skleppm.pl/.

składniki na ciasto :

4 jajka,

2 szklanki cukru szklanka poj. 210 ml,

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

0,5 łyżeczki sody,

1,5 szklanki maślanki,

1 szklanka oleju,

3,5 szklanki mąki.


dodatkowo :

700 g jabłek,

1 galaretka np. malinowa 75 g.


wykonanie : Na początek przygotować jabłka obrać je i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobniejszą kostkę. Następnie przygotować galaretkę dowolna  ( u mnie malinowa firmy http://www.twojdeser.pl/ zakupiona w Biedronce ). Do jabłek pokrojonych w kostkę wsypać całą galaretkę i wymieszać, odstawić do czasu zmiksowania produktów na ciasto.



Następnie do miski wbić całe jajka, wsypać cukier. Całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na gładką masę czyli tak zwany kogel - mogel.
Do zmiksowanej masy jajecznej dodać resztę składników podanych w opisie do ciasta i całość zmiksować na jednolitą masę do połączenia się wszystkich składników ze sobą. Masa powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany.
Przygotowane ciasto wylać do blaszki 35/25 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Na ciasto wyłożyć przygotowane wcześniej jabłka z galaretką. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 60 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka.
Upieczone ciasto pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 5 minut, po tym czasie wyjąć ciasto i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jak już ciasto wystygnie wyjąć je z blaszki i oddzielić ciasto od papieru. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem ( ja osobiście lukru nie lubię ).
Ciasto wyszło bardzo smaczne a już z dodatkiem jabłek z galaretką smak obłędny. Takie ciasto idealnie nadaje się do poobiedniej kawy lub nawet dla gości których się spodziewamy. Można dodać owoce kto jakie chce, powinno wyjść z każdym dodanym owocem. Dzieci będą zachwycone u mnie już prawie nie ma jak się dopadli.













2 komentarze:

  1. Cześć, Pani Ago, czy mogę zapytać o pomysł z jabłkami i galaretką, po co i dlaczego; pierwszy raz spotykam się z takim pomysłem. Pozdrawiam. M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Często kombinuję z moimi przepisami, raz że jabłka z galaretką nie opadają a drugie smak mega inny niż z sami jabłkami.

    OdpowiedzUsuń

Popularne w tym miesiącu