Reklama

Wyszukaj przepis

Pierogi ruskie " Słoneczka " ze skwarkami

Witam wszystkich serdecznie i gorąco podam wam dziś przepis na ciasto pierogowe z masłem, są miękkie i delikatne. Myślę że spodoba wam się przepis tym bardziej że święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, zostało zaledwie miesiąc. Pewnie nie będą tak piękne  święta w tym roku przez pandemię bo nie będzie można odwiedzać rodzin, ale w gronie rodzinnym w domu też można święta spędzić w szczęściu i miłości. Nazwa pierogów została wymyślona prze ze mnie ze względu na dodanie masła do ciasta

składniki na ciasto:

4 szklanki mąki pszennej tortowej ( szklanka pojemność 210 ml ),
1 łyżeczka soli,
1,5 szklanki wody mocno ciepłej ( szklanka pojemność 210 ml ),
2 czubate łyżki masła prawdziwego

farsz do pierogów ruskich ( według mnie ):

600 g ziemniaków z dnia poprzedniego,
300 g cebuli,
500 g twarogu półtłustego,
5 łyżek oleju do cebuli,
1 łyżeczka pieprzu czarnego

wykonanie:

Do miski wsypać mąkę oraz sól, następnie wlać mocno ciepłą wodę i szybko wymieszać łyżką aby mąka się nie sparzyła. Jak już mamy wymieszane ciasto wtedy wyrobić je za pomocą ręki lub robota kuchennego na jednolite ciasto

Gdy już ciasto jest wyrobione dodać ostudzone roztopione masło i wyrabiać ciasto tak długo aż wchłonie całe dodane masło. Wyrobione ciasto pozostawić pod przykrytą ściereczką aby odpoczęło. Jak już ciasto odpoczęło przekroić go na dwie części. Ciasto jest bardzo mięciutkie i elastyczne


Na stolnicę posypać niewielką ilość mąki położyć jeden kawałek ciasta na pierogi również je posypać mąką. Przygotowane i obsypane ciasto rozwałkować nie za cienko, tak postąpić z dwoma kawałkami ciasta na pierogi. Jak już mamy rozwałkowane ciasto wtedy wycinać dowolne kształty ( u mnie była foremka kwiatek )


Do ręki brać wycięty kwiatek lub kółko za pomocą rąk rozpłaszczyć go aby był cieńszy, nakładać solidną łyżkę farszu dowolnego, nakryć drugim rozpłaszczonym kwiatkiem lub kółkiem i sklejać po całości tak postępować z każdym wyciętym kółkiem lub kwiatkiem. Czym więcej farszu tym pierogi ładniej wyglądają bo są po prostu pełniejsze


Do garnka wlać wody posolić ją i doprowadzić do zagotowania się jej. W czasie gdy woda się zagotowała i mamy zrobionych część pierogów, wtedy wkładać po kilka sztuk na wodę ( ciasto jest tak delikatne że nawet nie spada na dno garnka ). Gdy woda z pierogami się zagotuje i wypłyną na wierzch zmniejszyć gaz i na wolnym ogniu pogotować pięć minut. Ugotowane pierogi wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody


Mój farsz przygotowuje tak : Przygotowuję twaróg, podsmażam na oleju cebulę pokrojoną w drobną kostkę na złoty kolor nie soląc jej. Następnie ziemniaki z dnia poprzedniego przeciskam przez praskę do ziemniaków twaróg również chyba że ktoś ma twaróg mocno zmielony ( można dostać taki w Biedronce tej samej firmy co mój ze zdjęcia tylko kostki 250 g ). Wsypać pieprz dodać ostudzoną cebulę i całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników, mój farsz jest kruchy nie kleisty ale właśnie tak lubi moja rodzina


Ugotowane pierogi podałam ze skwarkami usmażonymi ze słoniny. Pierogi wyszły tak smaczne że rozpływały się w ustach. Jeśli ktoś nie lubi pierogów ruskich może dodać swój ulubiony farsz. Bo przecież tu bardziej chodzi o ciasto pierogowe. My uwielbiamy pierogi każdego rodzaju a mianowicie z każdym farszem . Bo powiem szczerze swojskie najlepsze


Komentarze

Popularne posty