Dziś Agnieszka późno wstała więc szybko gar zupy nagotowała. Pyszna zupka niesłychanie bo nie było czasu na śniadanie. Pewnie nikt tak nie gotuje żeby pomidorowa była razem z ryżem gotowana, my tak lubimy i się tego nie wstydzimy, właśnie tak gotowana smakuje nam najbardziej. Rozumiem każdy gotuje jak umie i po swojemu u mnie zawsze tak dziadek gotował i nigdy nie zapomnę smaku jego zup. Mój dziadek choć był mężczyzną lepiej sprawował się w kuchni niż babcia, dlatego mam do niego wielki szacunek bo dzięki niemu i mojej mamie potrafię jako tako gotować, myślę że gotuje nie najgorzej.
składniki :600 g mięsa wieprzowego z chrząstką,
2 koncentraty pomidorowe 30 % ( każdy 160 g ),
1 pełna szklanka ryżu ( szklanka pojemność 210 ml ),
2 kostki magii ( mam niemieckie malutkie ),
2 łyżki suszonej włoszczyzny,
1 czubata łyżka majeranku,
2 łyżeczki cukru,
2 łyżeczki przyprawy Doprawka,
1 śmietana 30 % ( 200 g ),
1 marchew ( 150 g ),
25 g kopru świeżego,
1 czubata łyżka natki pietruszki,
4 ziarenka ziela angielskiego,
1 liść laurowy.
wykonanie : Do garnka wlać dwa i pół litra wody, dodać mięso z chrząstką ( miałam zamrożone ), wkroić dowolnie marchew i gotować do czasu aż mięso będzie miękkie w międzyczasie gotowania się wywaru zdjąć powstałe szumowiny. Po zdjęciu szumowin dodać suszona włoszczyznę, przyprawę doprawka, ziela angielskie oraz liść laurowy i nadal gotować.
Gdy mięso na chrząstkach jest już prawie miękkie wsypać ryż dodać kosteczki magii ( jeśli ktoś nie lubi można pominąć a jeśli ktoś takich nie ma można dodać magii w płynie około łyżki ).Gotować do miękkości ryżu co jakiś czas zamieszać aby ryż nie przystał do dna garnka. Jak już ryż jest miękki dodać koncentraty pomidorowe oraz majeranek i chwilę pogotować na wolnym ogniu.W czasie gdy zupa z ryżem się gotuje wkroić świeży koperek, zamieszać. Przygotować śmietanę, do gotującej się całości wsypać cukier następnie wlać przygotowaną śmietanę ( śmietanę możecie dodać jaką lubicie lub zrobić w ogóle bez śmietany to już wasza decyzja ) , zamieszać.
Gdy zupa z koncentratem i śmietaną lekko się zagotowała dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki zamieszać i zdjąć z ognia, nakryć pokrywką a by chwilę postała bez gotowania. Tak jak pisałam jeśli ktoś nie lubi ze śmietaną można ją pominąć i w ogóle jej nie dodawać.Zupa wyszła tak smaczna że nic nie zostało. Ja dodaję dwa koncentraty ponieważ bardzo lubimy gdy pomidorowa jest kwaskowata a cukier dodaję dla lepszego smaku zupy. Po za tym wolę zupę gotowaną razem z zupą niż osobno zupę i osobno ryż. Polecam spróbować tak ugotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz