Reklama

Wyszukaj przepis

Danie jednogarnkowe z kaszą wiejską i papryką.

Wiecie co ? Nic mi się ostatnio nie chce nawet nie mam chęci na gotowanie nie wiem co się ze mną dzieje czy to jesienne przesilenie ? No ale jeść coś trzeba dlatego dziś przygotowałam danie w niecałą godzinę, jest bardzo smaczne można naprawdę się najeść do syta. A i rodzina będzie zachwycona że pojadła na całego no chyba że nie lubią kaszy wiejskiej. U mnie akurat wszystkie kaszy bardzo lubią i byli zachwyceni takim jedzonkiem. Tak trochę to moje danie przypomina jesień 😂.

składniki :

4 -5 łyżek oleju,

150 g cebuli,

880 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,

0,5 łyżki przyprawy gyros,

0,5 łyżeczki czosnku granulowanego,

100 g małej papryki kolorowej,

2 szklanki kaszy wiejskiej średniej ( szklanka pojemność 210 ml. ),

4,5 szklanki wody przegotowanej zimnej,

2 łyżeczki przyprawy Doprawka lub swojej ulubionej z dodatkiem soli,

25 g natki pietruszki.


wykonanie : Na początek przygotować mięso zmielić je na grubym sitku lub kupić mielone grubiej, posypać przyprawą gyros i czosnkiem granulowanym, wymieszać aby przyprawy weszły w mięso mielone. Jak mamy przygotowane mięso wtedy na patelnię wlać olej dodać cebulę pokrojoną w piórka i podsmażyć na lekko brązowy kolor.



Gdy cebula jest już dość podsmażona wtedy do niej dodać mięso z przyprawami i całość podsmażyć do czasu aż z mięsa wyparuje woda. Następnie przygotować paprykę oczyścić ją z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki. Pokrojoną paprykę dodać do podsmażonego mięsa i całość nadal podsmażać do miękkości papryki.


Jak już mięso z papryką jest podsmażone wlać przegotowaną wodę 3,5 szklanki i wsypać od razu kaszę wiejską, wyrównać powierzchnię z kaszą i posypać ulubiona przyprawą z solą lub przyprawą doprawka. Dusić całość pod przykryciem na średnim ogniu w międzyczasie duszenia dolać resztę wody która jest w opisie składników.


Gdy kasza podczas duszenia się pod przykryciem jest już dość miękka wkroić natkę pietruszki wymieszać i jeszcze chwilę poddusić pod przykryciem do miękkości natki pietruszki. Gotowe danie zdjąć z ognia i pozostawić jeszcze na chwilkę pod pokrywką.
Przygotowane danie można jeść na gorąco jak również gdy jest chłodne. Dodanie papryki fajnie skomponowało się z tym daniem. Takie danie polubią duzi i mali. Jest to dobry sposób na szybki obiad dla zapracowanych lub ludzi którzy nie maja czasu ugotować a chcą dobrze zjeść.







Komentarze

Popularne posty