Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

czwartek, 24 grudnia 2020

Śledzie w oleju z cebulą.

Może nie powinnam sama już nie wiem lecz wstawię ponieważ jest dużo młodych którzy pytają mnie jak przygotować dobre śledzie w oleju. Moim zdaniem każdy robi inaczej ja właśnie takie najbardziej lubię i moja rodzina również. Nic w nich specjalnego ale na stole Wigilijnym nie może ich zabraknąć, czy też jesteście tego samego zdania jak ja ?

składniki :

1 kg śledzi małosolnych,

460 g filetów śledziowych w oleju,

500 g cebuli,

10 łyżek oleju,

0,5 łyżeczki pieprzu czarnego.


wykonanie : Przygotować śledzie małosolne, wylać z nich zalewę przełożyć do miski i wymoczyć co najmniej w trzech wodach. Po wymoczeniu śledzie przelać na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody.

Gdy śledzie małosolne się moczą przygotować cebulę, mniejszą przekroić na pół i pokroić w plasterki większą w półplasterki. Następnie przygotować płaty śledziowe wylać z nich sok z olejem w którym są zalane. Do cebuli przygotowanej pokroić wymoczone śledzie oraz płaty śledziowe.


Do pokrojonych śledzi wsypać pieprz czarny, wlać olej i całość dokładnie wymieszać do połączenia się śledzi z cebulą. Przygotowane tak śledzie przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki aby całość się przegryzła a cebula od śledzi zmiękła.


Tak przygotowane śledzie nadają się nie tylko na święta można je jeść nawet jako dodatek do ziemniaków. My takie właśnie uwielbiamy najbardziej. Jeśli państwu podoba się przepis to zachęcam do ich przygotowania.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu